xcounter
#

З’явилося відео першого польоту "вбивці ППО" для БПЛА Bayraktar, доставка міні-крилатих ракет аж на 200 км

12453
Фото: GDH Defence
Фото: GDH Defence

Нова крилата ракета для безпілотників типу Bayraktar може знищувати цілі на відстані у 200 км

Турецька компанія Baykar активно працює над збільшенням номенклатури озброєння своїх безпілотних літальних апаратів типу Bayraktar. Так, нещодавно на акаунтах компанії у соцмережах було опубліковано відео з випробувань нової розробки – міні-крилатої ракети під назвою Kemankeş.

На кадрах демонструється зліт безпілотника Bayraktar TB2 з ракетою Kemankeş, кадри пуск та польоту ракети, це вперше, коли турецький безпілотник запустив нову крилату ракету під час польоту.

Читайте також: Туреччина створює свій дрон-камікадзе Azab з локалізацією у 90%: порівнюємо його з іранським Shahed

Пуски нового озброєння відбулися через менш як два місяці після офіційної презентації ракети – нагадаємо, "розумну" міні-крилату ракету Bayraktar Kemankeş було продемонстровано наприкінці квітня цього року на виставці Teknofest, і, ба більше, цього року у компанії мають амбітні плани зі старту серійного виробництва вже цього року.

І якщо перший пуск вклався у раніше оголошені плани про "1-2 місяці", то не виключено, що й інші задуми компанія реалізує згідно з визначеним графіком. Ба більше, теоретично цілком можна розглядати цю ракету як варіант і для українських Bayraktar TB2. Тим паче, що безпілотники типу Bayraktar у перспективі мають вироблятися і на заводі в Україні.

А ракета у Baykar вийшла дійсно цікава – попри свою невелику вагу у 30-35 кг, з яких 6 кг – це бойова частина, вона має задекларовану дальність дії аж у 200 км. І може запускатися з таких безпілотників, як TB2, TB3, а також Akinci.

Така ракета, як запланував розробник, має стати важливим "аргументом" під крилом безпілотників типу Bayraktar, для знищення цілей у глибокому тилу ворога, і передусім її "жертвами" можуть стати ворожі засоби протиповітряної оборони.

Звичайно, що головною перевагою нової турецької міні-крилатої ракети Kemankeş є її дальність у 200 км – бо, як продемонструвала війна в Україні, в умовах наявності у ворога численних засобів протиповітряної оборони, озброєння з обмеженою дальністю використання, таке як протитанкові боєприпаси UMTAS з дальністю у 8 км чи MAM-C або MAM-L з максимальною дальністю у 8 та 15 км відповідно, робить безпілотний літальний апарат аж надто вразливим для ворожих зенітних ракетних комплексів.

Тому Kemankeş має вирішити цю проблему для TB2, а також додати варіативність у далекобійних можливостях безпілотників TB3 та Akinci. Причому розробник запевняє, що ракета стійка до роботи засобів радіоелектронної боротьби.

Читайте також: Як Туреччина б'є рекорди з розробки винищувача п'ятого покоління TF-X: швидше за РФ, Корею та Китай