xcounter
#

З’явилися нові невтішні прогнози, коли все ж таки Україна отримає гібрид ракети та бомби для HIMARS

4130
GLSDB, всі фото — Boeing
GLSDB, всі фото — Boeing

Постачання GLSDB Україні знову переноситься, в цьому році це озброєння ми вже не отримаємо

Україна в цьому році вже не отримає від США гібрид ракети та високоточної бомби під назвою GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) від Boeing та Saab — перша партія цього озброєння від США буде передана вже у наступному, 2024 році.

Таку інформацію повідомляє видання Reuters. З посиланням на джерела, що знайомі з поточними термінами, там відзначають, що безпосередньо США отримають GLSDB наприкінці грудня, після чого кілька місяців знадобиться на випробування.

Читайте також: У ЄС вийдуть на 1 млн боєприпасів на рік у 2024 році та включать Україну у промислову оборонну стратегію

Пуск GLSDB
Пуск GLSDB, фото ілюстративне

І вже після них це озброєння відправиться в Україну — тобто, згідно з новими термінами, орієнтовно GLSDB наші військові отримають ймовірно вже навесні 2024 року, більш як через рік після того, як у США офіційно оголосили про постачання цього озброєння.

Таким чином, терміни постачання GLSDB Україні вже вкотре переносяться У Reuters нагадують, що перші оптимістичні терміни поставки України GLSDB (озвучені ще рік тому, восени 2022 року коли США вперше попросили Boeing відправити це озброєння в Україну) були датовані весною цього року. Після того, як на початку лютого 2023 року офіційно оголосили про передачу цього озброєння, терміни знову змістилися.

Згодом повідомлялося, що GLSDB прибудуть в Україну не раніше осені цього року. Зрештою, у жовтні у Boeing сказали, що знаходяться "на шляху виконання поставлених урядом завдань", і тоді ми розбиралися, а у чому нібито може бути складність поєднати дві існуючі речі в одну.

Разом з тим, у матеріалі видання варто звернути увагу ось на яку деталь — у Reuters кажуть про передачу "першої великої партії" GLSDB із США, і тут варто згадати, що раніше щодо цього озброєння цифри були озвучені наступні: що, мовляв, перші 24 одиниці цих ракето-бомб будуть поставлені через 9 місяців після укладення угоди, а до кінця 2024 року Україна може отримати до 750 одиниць GLSDB.

GLSDB Україна США 160 км 100 миль

То тут можна обережно припустити, що у першій партії GLSDB, яку ми отримаємо вже у наступному році, може насправді бути більше одиниць цього озброєння, ніж планувалося раніше. Звичайно, якщо згодом знову не випливуть якісь непередбачувані озброєння і терміни знову не змістять вправо.

У Reuters відзначають, що GLSDB вже має підтверджену дальність ураження цілей на дальності у 100 миль, тобто понад 160 км, і постачання цього озброєння у кількості сотень одиниць допомогло б збільшити високоточні далекобійні можливості з ураження цілей, що критично важливо з урахуванням дефіциту боєприпасів.

Читайте також: Україна отримала гроші на проплату за додаткові САУ CAESAR - Міноборони