xcounter
#

Засоби ППО з Кореї для України: чим може допомогти Сеул - від легендарних Vulcan до сучасних KM-SAM

KM-SAM​
KM-SAM​
6392

Україна офіційно закликала Корею передати засоби протиповітряної оборони, а у Сеула дійсно є доволі широкий вибір варіантів допомоги

Президент України Володимир Зеленський закликав Південну Корею передати засоби протиповітряної оборони, зазначивши, що хоча Сеул й дотримується певних самообмежень щодо передачі літального озброєння, але зенітні системи є виключно оборонним озброєнням.

Вкрай важливо й те, що президент Південної Кореї Юн Сок Йоль свого часу повідомив, що країна може почати активніше допомагати у випадку атак РФ на цивільне населення та у "ситуації, з якою міжнародна спільнота не може змиритися".

Читайте також: Коли зовнішність не головне: Уругвай прицінюється до Bae Hawk 200

А враховуючи постійні атаки РФ по українських містах та критичній інфраструктурі, корейські засоби ППО цілком можуть стати, як мінімум, першим видом озброєнням з Кореї для України, яке буде передано напряму. Тим паче, що у Сеула є доволі широкий вибір чим він може допомогти у посиленні української протиповітряної оборони.

На найнижчому рівні знаходяться переносні зенітні ракетні комплекси корейського виробництва - KP-SAM, також відомі під назвою Chiron. Візуально вони нагадують французький Mistral, але є корейською розробкою, яка тривала 8 років та потрапила до війська у 2003 році. Загалом KP-SAM - класичний ПЗРК з ІЧ-головкою самонаведення та дальністю ураження цілей до 7 км.

Chiron KP-SAM
Chiron KP-SAM (фото: Korea Defense Blog)

На рівень вище - M163 VADS - самохідні та причіпні зенітні установки з легендарним 20-мм Vulcan. Темп стрільби 3000 пострілів на хвилину, наявність РЛС для виміру дальності, об'єктивно, дуже не поганий кандидат на роль "шахедобійки". Таких систем у корейських збройних сил не так й багато - близько 210 одиниць (150 самохідних, 60 причіпних), але ця зброя знаходиться у режимі поступового виведення з експлуатації.

А замінюють Vulcan на K30 Biho від Hanwha Defense - сучасний самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс, який почали постачати у військо у 2000-х роках. Він об'єднує спарену 30-мм артилерійську систему, ракети від ПЗРК KP-SAM, має власну РЛС та оптико-прицільну станцію з тепловізором, а також тотальну цифровізацію. Загальна кількість за Military Balance за 2022 рік - 167 одиниць.

K30 Biho
K30 Biho (фото: Korea Defense Blog)

Також треба зазначити й про наявність у корейських збройних силах вже знайомих ЗСУ 40-мм зенітних систем L70 у кількості близько 80 одиниць. А ось два десятки 35-мм зеніток GDF003 можливо не враховувати через їх швейцарське походження.

Якщо Сеул розгляне питання ширшої підтримки, то головним кандидатом стане KM-SAM (також відомий під назволю Chunggung) - комплекс середньої дальності, який почав надходити у військо з 2017 року. Цікаво, що цей ЗРК розроблявся спільно з РФ з 2001 року й концерн "Алмаз-Антей" розробив радарну станцію, командний пункт та ракету з активною радіолокаційною головкою самонаведення. Все це згодом стало основою для російського ЗРК С-350 "Витязь".

Для KM-SAM дальність ураження цілей зазначена на рівні 40 км, висота до 20 км. Кількість таких ЗРК оцінена у 72 одиниці. Водночас навряд цей комплекс взагалі можливо розглядати для передачі, бо це єдиний засіб середньої дальності у ППО Кореї, вище за який - 48 ЗРК Patriot у версії PAC-3.

Саме тому, якщо Сеул все ж таки погодиться передавати існуючи засоби, то більш прагматично розраховувати на артилерійські зенітні системи. Але Корея зараз відома можливістю дуже швидко постачати замовлене озброєння, й тоді увагу можливо звернути на K-808 KW2 (AAGW).

Це зенітний гарматний комплекс зі спареною 30-мм артилерійською установкою, оптико-прицільною станцією з тепловізором та автотрекінгом є трохи спрощеною версією K30 Biho. Водночас вага самої зенітної системи дозволяє її встановлення на колісне шасі 8x8, а воно вже може бути обрано замовником.

Читайте також: Атака дронів по Підмосков'ю: чому удари по "Рубльовці" дійсно можуть мати стратегічне значення