xcounter
#
AAGW - самохідний гарматний зенітний комплекс

​Без радара по літаках: гарматний зенітний комплекс AAGW посилить ППО Кореї

AAGW - самохідний гарматний зенітний комплекс
1786

Південна Корея замовила новітні гарматні зенітні комплекси AAGW від Hanwha Defense

Новітні гарматні зенітні самохідні комплекси AAGW посилять сухопутні війська Південної Кореї. Відповідний контракт на 200 млн доларів та неназвану кількість машин був підписаний між Адміністрацією програм оборонних закупівель Кореї (DAPA) та компанією Hanwha Defense.

Також відомо, що у планах сухопутних військ Південної Кореї загалом замовити понад 250 AAGW.

Читайте також: Швеція завершила випробування ЗРК Robotsystem 98 з ракетами IRIS-T

AAGW - новітня система протиповітряної оборони, яка озброєна парою 30-мм автоматичних гармат, які здатні знищувати цілі на відстані 3 км. За наведення на ціль відповідає сучасна оптико-електронна система, яка здатна виявляти цілі на відстані до 7 км.

Цікавою особливістю AAGW є відсутність радару. Це рішення доволі нетрадиційне для подібних самохідних комплексів, які зазвичай використовують РЛС для огляду та наведення на ціль. Наприклад, радарами оснащені радянські "Шилка" та "Тунгуска", німецький "Гепард", польська PZA Loara та інші зразки. Крім того, РЛС використовується у корейському самохідному зенітному комплексі K30 Biho, який почали виробляти серійно у 1996 році.

AAGW
AAGW - дальність виявлення цілей 7 км, знищення - 3 км

Рішення відмовитись від радара в AAGW пов’язано з інтеграцією комплексу у єдину інформаційну систему керування ППО - ADC2A, коли інформація про ціль надходить від численних засобів спостереження та розподіляється між засобами протиповітряної оборони в автоматичному режимі. Таким чином, AAGW постійно працює у пасивному режимі, що унеможливлює виявлення системами попередження про радіолокаційне випромінювання.

Зазначимо, що ставка на автоматичну систему управління військами є вагомим показником абсолютної впевненості корейських військових у її працездатності в реальних умовах бою.

AAGW
При створенні AAGW були максимально використані вже опрацьовані рішення

Вартість розробки, в якій взяло участь понад 200 компаній, коштувала близько 50 млн доларів та тривала з 2015 по 2019 рік. У перспективі цей комплекс замінить застарілі M163 Vulcan, які вже не відповідають сучасним вимогам поля боя.

M163
M163 - з 20-мм автоматичною гарматою

Відносно мала вартість розробки та її швидкість пов’язана з тим, що розробники максимально використали вже готові рішення. Наприклад, башта AAGW є модернізованою баштою від K30 Biho, а у якості шасі використовується база корейського бронетранспортера Hyundai Rotem K808. Додамо, що рівень локалізації виробництва становить близько 95%.

K30 Biho
K30 Biho - корейська зенітна гарматна система, башту якої використали у AAGW
Дивіться також: ​Як модернізують "Тунгуски": масштабне оновлення, яке ігнорують у Міноборони (відео)