xcounter
#

Зенітка L70 від Литви: практичні та прагматичні "дронебійки" у ефективному 40-мм калібрі

20143
Bofors 40 mm L/70
Bofors 40 mm L/70

Зенітна система Bofors 40 mm L/70 одна з найрозповсюдженіших у світі й активно конкурує з 35-мм Oerlikon GDF

Литва попри доволі невеликі збройні сили та наявне озброєння, надає Україні, у відсотковому відношенні, ледь не найбільшу допомогу - 41% від власного оборонного бюджету вже було передано станом на середину осені.

І Вільнюс не припиняє надання збройної допомоги і передає до України зенітні установки L70, про що оголосив президент Литви Гітанас Науседа за результатами тристоронньої зустрічі із президентом України та Польщі, яка пройшла у Львові.

Читайте також: Рашисти "вронили" у себе 6 млн доларів, і це не крилата ракета

Зазначимо, що мова йде про відому і доволі поширену систему Bofors 40 mm L/70, яка є результатом розробки шведської компанії ще у другій половині 40-х років. І попри свій вік, ця артилерійська система не просто залишається у строю, а є однією з найбільш популярних та активно конкурує зі швейцарською Oerlikon GDF. Більше того, саме Bofors 40 mm L/70 є основним озброєнням шведських CV90, основою значної кількості сучасних зенітних систем морського та наземного базування, перебуває на озброєнні декількох десятків країн, у частині з яких вироблялась за ліцензією.

Bofors 40 mm L/70
Bofors 40 mm L/70 армії Сербії

Своєю ефективністю L70 зобов'язана вдалому поєднанню боєприпасу 40×365 мм R, який має високу потужність, а також тому, що розробники зробили ставку не на скорострільність, а високу кучність. Зокрема швидкострільність становить 240-330 пострілів за хвилину, в той час, коли спарений 35-мм Oerlikon GDF дає 550 пострілів за хвилину на кожному стволі.

Також треба враховувати, що L70 за стільки років не залишається зеніткою Другою Світової, а ще з 70-80-х років почала інтегруватися у сучасні зенітні комплекси, коли за виявлення цілі відповідає РЛС, а загальна система управління вогнем вже наводить кожну зенітну систему автоматично. І в цьому випадку вся участь розрахунку L70 зводиться до її заряджання.

Надалі, з появою оптико-прицільних станцій з тепловізійними каналами та лазерними далекомірами, зенітні системи L70 почали оснащувати й ними. Таке рішення, зокрема, було реалізовано в Іспанії, Індії та Таїланді.

У відповідь на загрозу ударами дронів-камікадзе, L70 є більш ніж ефективним рішенням, яке само по собі відрізняється максимальною економічністю, відсутності навіть натяку на дефіцит боєприпасів, а також гарантованою ймовірністю знищення цілі типу Shahed 136 однією-двома чергами. При цьому ефективна дальність вогню становить 3-4 км.

Зазначимо, що для знищення повітряних цілей традиційно використовуються снаряди PFHE Mk2 - осколково-фугасні з дистанційно-контактним детонатором. Водночас найбільш ефективними могли бути програмовані PFPP, але версія L70 з програматором для стрільби такими снарядами - доволі рідке явище.

Читайте також: "Точка-У" в дії, змагається з HIMARS в утилізації російських окупантів: мінус 100 рашистів, допомагала артилерія