xcounter
#
Десантування британських та українських десантників під час навчань "Об'єднанні зусилля-2020" на Миколаївщині / Фото: МОУ

З неба – в бій: ЗСУ поповняться новими парашутними системами НАТО

Десантування британських та українських десантників під час навчань "Об'єднанні зусилля-2020" на Миколаївщині / Фото: МОУ
4829

Нові парашути для українського війська закупатимуть через Агенцію НАТО з підтримки і постачання (NATO Support and Procurement Agency)

У 2021 році в Збройних силах України планують отримати 73 комплекти запасної парашутної системи АZ-95 серії 3; 73 комплекти тренувальної парашутної системи АD-95 серії 3; 4 комплекти системи порятунку парашутиста Towed Jumper Release Sysem.

Збройні сили України, закупівлі истеми АZ-95, АD-95, Towed Jumper Release System, Defense Express

Читайте також: ЗСУ закупає польські парашутні системи: своїх досі не виробляємо
Система порятунку парашутиста Towed Jumper Release System під час випробувань на полігоні Юма, штат Арізона. (Фото армії США)

Замовлення на придбання безпосередньо у виробників розмістив Департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони України вже розмістив через "Агентство НАТО з підтримки і постачання" зразків ОВТ певної номенклатури в рамках державного оборонного замовлення.

Система порятунку парашутиста Towed Jumper Release System

Від фахівців Агентства НАТО найближчим часом очікують надання інформації про терміни виконання угод. Передоплату всіх замовлених виробів вже здійснено.

Раніше для потреб ЗСУ неодноразово закупались різні парашутні системи компанії Airborne Systems North America, а наприкінці минулого року було замовлено понад 60 польських систем Dedal 3-ї серії (АD-95 та АZ-95), що постачалися на потреби Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Збройні сили України, закупівлі истеми АZ-95, АD-95, Towed Jumper Release System, Defense Express
Польська система Dedal 3-ї серії (АD-95 та АZ-95) розробки та виробництва польської компанії AIR-POL Sp. z o. o

Польська десантна парашутна система Dedal (AD-95 і AZ-95) була прийнята на озброєння Збройних Сил України у 2017 році. У 2014 році було придбано 38 парашутних систем Dedal, які в подальшому використовувалися для випробувань.

Збройні сили України, закупівлі истеми АZ-95, АD-95, Towed Jumper Release System, Defense Express
Польська система АD-95 (праворуч) є аналогом систем радянського виробництва Д-1-5У та Д-6, які перебувають на озброєнні ЗС України. AZ-95 - це запасна парашутна система

Система Dedal 3 (AD-95 серії 3 + AZ-95 серії 3) призначена для виконання навчально-тренувальних, бойових і інших видів стрибків з парашутом окремими особами або групами, з повним штатним озброєнням і спорядженням, парашутистів-десантників всіх спеціальностей з військово-транспортних літаків і вертольотів.

Збройні сили України, закупівлі истеми АZ-95, АD-95, Towed Jumper Release System, Defense Express

Площа купола основного парашута AD-95 - 110 кв.м (може оснащуватися керованим або некерованим куполом), запасного парашута AZ-95 - 63 кв.м, діаметр 13,2 і 9,8 метрів відповідно. Маса - 18,5 кг і 8 кг. Максимальне навантаження - 185 кг.

Довідка Defense Express:

Агенція НАТО з підтримки і постачання (NATO Support and Procurement Agency) - виконавчий орган Організації НАТО з підтримки та постачання (англ. NATO Support Organisation, NSPO), учасниками якого є усі держави-члени НАТО. Агенція об'єднує в одній організації логістику, закупівлі, забезпечує спільні міжнародні рішення для зацікавлених сторін.Агенція НАТО з підтримки та постачання (англ. NATO Support and Procurement Agency, NSPA) – головна логістична організація НАТО, утворена об'єднанням Агентства НАТО з технічного обслуговування і постачання (англ. NATO Maintenance and Supply Agency), Агентства управління центральноєвропейськими трубопроводами (англ. Central Europe Pipeline Management Agency), Агентства НАТО з управління авіаперевезеннями (англ. NATO Airlift Management Agency).

У 2019 році Державний спецекспортер ДГЗП "Спецтехноекспорт" імпортував зі США чергову партію парашутних систем Т-11 виробництва Airborne Systems North America на 4,3 млн доларівЗокрема у листопаді 2019 року було придбано 260 парашутних систем цього типу.

Парашутна система Т-11 виробництва Airborne Systems North America
Парашутна система Т-11 виробництва Airborne Systems North America

Раніше Defense Express повідомляв, що Повітряні Сили ЗСУ готуються до дій - Минулого тижня в багатьох регіонах країни в частинах Повітряних Сил ЗС України пройшли перші льотні зміни у 2021 році. Пілоти літаків та вертолітники відновлювали та удосконалювали навички, проводилась підготовка молодого льотного складу.

Парашутна система Т-11 виробництва Airborne Systems North America, Defense Express

Своєю чергою українські танкісти розпочали завершальний етап підготовки до танкових змагань Strong Europe Tank Challenge – 2021, які відбудуться на почаку березня цього року в Німеччині. Цьогоріч на цих престижних Міжнародних змаганнях Збройні сили України, як і минулі рази, представлятимуть військовослужбовці Сухопутних військ – танкісти 17 окремої танкової Криворізької бригади імені Костянтина Пестушка перемогли на змаганнях на кращий танковий взвод Збройних сил України.

Читайте також: Міноборони України розкрило інформацію про військові замовлення на 2021 рік розміщені в НАТО