xcounter
#

Вперше за шість років: Embraer відпрацював дозаправку у повітрі, яку виконали два KC-390

895
Такі випробування успішно відбулись 1 квітня цього року
Такі випробування успішно відбулись 1 квітня цього року

Можливість дозаправки у повітрі та перетворення у "повітряний танкер" вигідно відрізняє KC-390 від аналогічних літаків у своєму класі, в тому числі – від Ан-178

Бразильська компанія-розробник Embraer успішно провела нове випробування за участі двох своїх середніх транспортних літаків KC-390: один літак виступав у ролі "повітряного танкера", другий – власне проходив дозаправку в повітрі.

У проведенні таких випробувань брали участь літаки та пілоти військово-повітряних сил Бразилії. Тест завершився успішно, пише портал European Defence Review, але при цьому не зазначається, який саме об’єм палива було передано під час дозаправки.

Читайте також: Футуристичні V-280 Valor та SB-1 Defiant готуються до фінальних конкурсних випробувань
До цього моменту літаки KC-390 використовувались в якості "повітряних танкерів" лише для дозаправки ударних літаків тактичної авіації

Втім, сам факт таких випробувань є значущим для «кар’єри» середнього транспортного літака KC-390: країни-експлуатанти змогли переконатись, що цей літак можна виконувати для транспортування вантажів на далекі відстані, і також – для виконання тривалих пошуково-рятувальних операцій.

На даний момент, військово-повітряні сили Бразилії мають на озброєнні чотири серійні літаки KC-390, котрі уже провели у повітрі сумарно 2500 льотних годин, і котрі залучаються в тому і до виконання рятувальних операцій для боротьби з пандемією Covid-19.

Літак КС-390 та військовослужбовці ВПС Бразилії

У 2023 році коло експлуатантів має розширитись: ВПС Португалії мають отримати п’ять замовлених KC-390, ВПС Угорщини – два таких "борти."

Нагадаємо, що перший політ літака KC-390 відбувся ще в лютому 2015 року. Його тактико-технічні характеристики:

  • довжина фюзеляжу – 33,43 метри;
  • розмах крил – 33,94 метри;
  • максимальна швидкість польоту – 870 км/год;
  • максимальна вантажопідйомність – до 26 тонн;
  • максимальна дальність польоту – 1834 км із вантажем 26 тонн, 4393 км із вантажем 14 тонн.
Скид вантажу із літака КС-390
Читайте також: JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України: чи найкращий це варіант