xcounter
#

ВМС США доведеться обирати між винищувачем, есмінцем та субмариною: у 2023 році профінансують лише один проєкт

3728
Ударна авіаносна група ВМС США в Індо-Тихоокеанському регіоні
Ударна авіаносна група ВМС США в Індо-Тихоокеанському регіоні

У США не зможуть профінансувати одразу три проєкти перспективних платформ для американського флоту, ВМС США доведеться обирати пріоритетну програму

Військово-морські сили США не зможуть одночасно реалізувати проєкти всіх трьох необхідних для посилення служби в майбутньому платформ наступного покоління.

Так, ВМС США, ймовірно, будуть вимушені обрати одну з трьох основних програм модернізації для фінансування у 2023 році (йдеться про есмінець DDG(X), винищувач NGAD та субмарину SSN(X)) – фінансування інших проєктів доведеться відкласти.

Читайте також: "Бій з тінню": Польща стала жертвою фейку про вторгнення російського корвета
Флот США
Флот США у 2030-2040-х роках має посилитися новими платформами

Така інформація подається у службовій записці виконуючого обов’язки міністра ВМС Томаса Харкера від 4 червня. Згідно з її змістом, у ВМС США мають бути готові перефінансуванні визначені головні програми у плануванні на 2023 фінансовий рік – водночас служба має скоротити витрати на інші проєкти.

У документі йдеться про те, що флот не може одночасно розробляти всі три платформи наступного покоління – повітряну, надводну та підводну – тому у ВМС США "мають визначити, яка з цих програм є пріоритетною, та змінити фазу двох інших після оцінки операційних, фінансових та технічних ризиків".

Флот США
Американські та союзні кораблі повинні мати можливість якомога ефективніше протистояти потужним ворогам

Всі три платформи – есмінець, підводний човен та винищувач – мали б орієнтовно з’явитися у 2030-х роках. Водночас обирати флоту буде дійсно складно – бо кожна з них має свої переваги, а затримки таких проєктів можуть призвести до послаблення можливостей флоту.

Так, есмінець DDG(X) серед усіх платформ мав би з’явитися швидше за всіх – його будівництво планують розпочати вже у 2028 фінансовому році. Зазначається, що на 2022 фінансовий рік на розвитку цієї програми було виділено 121,8 млн доларів. Затримка цього проєкту вплине на здатність ВМФ мати потужніший арсенал енергетичної та гіперзвукової зброї на надводному флоті.

Zumwalt
Есмінець класу Zumwalt

У свою чергу, перший підводний човен SSN (X) ВМС США планують придбати у 2031 році – ця субмарина мала б в майбутньому переорієнтувати підводний флот США з наземних атак та прибережних операціях на боротьбу з флотом противника.

підводний човен SSN (X)
Концепція підводного човна наступного покоління SSN (X). Зображення Х. І. Саттона / Covertshores.com

Тобто, субмарина SSN (X) – це потужно озброєна та скритна платформа, що знищує у водах противника кораблі та підводні човни. Ця платформа мала б стати серйозним аргументом для таких противників, як Росія чи Китай.

Винищувач Next Generation Air Dominance флот має отримати у 2030-х роках, коли "на пенсію" почнуть виходити літаки F/A-18E/F Super Hornet. Тому затримка із цим проєктом призведе до того, що флот або має повернутися до закупівлі більшої кількості винищувачів Super Hornet, або ж шукати інші способи перекрити нестачу винищувачів.

NGAD винищувач
Без винищувача NGAD американському флоту буде важкувато

Водночас у службовій записці йдеться і про те, що стояти на місці в інших проєктах американський флот теж не повинен – йдеться про реалізацію підводного човна з балістичними ракетами класу Columbia; фінансування проєкту Overmatch для підвищення ситуаційної обізнаності та ведення вогню на великі відстані; підтримка переходу до безпілотних операцій тощо.

Читайте також: Британські морпіхи хазяйнують в Балтії: тренувались захищати Стокгольм та Клайпеду