xcounter
#

Стане основою флоту XXI століття: ВМС США офіційно створюють есмінець нового покоління

5928
USS Curtis Wilbur (DDG-54)
USS Curtis Wilbur (DDG-54)

Початок будівництва першого корабля заплановане на 2028 рік – очікується, що ВМФ має отримати його через чотири роки, у 2032

Військово-морські сили США офіційно розпочали програму розробки нового класу есмінців з керованими ракетами. Ці кораблі DDG (X) замінять старі ракетні крейсери класу Ticonderoga, а також ракетні есмінці класу Arleigh Burke.

Так, нещодавно стало відомо, що ВМФ запустив програму DDG (X), відкривши новий програмний офіс, який буде керувати "проєктуванням, розробкою пакету технічних даних, будівництвом, випробуваннями, введенням в експлуатацію та планами обслуговування".

Читайте також: Для есмінців і не тільки: ВМС США провели перші бойові тести нового ракетного двигуна для гіперзвукової зброї
Крейсер Ticonderoga авіаносець
Крейсер класу Ticonderoga разом з авіаносцями

Нові есмінці мають стати основою флоту ВМФ США у середині XXI сторіччя та будуть призначені для захисту авіаносних та десантних груп, а також для забезпечення наступальної вогневої потужності. Водночас нові фрегати з керованими ракетами класу Constellation будуть виконувати інші задачі.

Будівництво першого корабля планують розпочати у 2028 році, а введення в експлуатацію першого корабля – у 2032 році.

Zumwalt есмінець
Програма есмінців класу Zumwalt була скорочена з 32 до 3 кораблів

Новий есмінець отримає нову форму корпуса, інтегровану енергетичну систему та буде здатен долати значні відстані.

Енергетичні системи корабля матимуть велике значення для інтеграції лазерного озброєння, яким, ймовірно, буде оснащуватися новий есмінець DDG (X). Ці лазерні системи ближньої дії матимуть регульований рівень потужності та будуть осліплювати ворожі дрони чи збивати ракети, що наближаються.

Constellation фрегат
Концептуальне зображення фрегату класу Constellation

Есмінець DDG (X) також повинен мати багатоцільову гармату та великі шахти для нових гіперзвукових ракет ВМФ Також він, ймовірно, отримає не менш як 100 стандартних шахт для ракет ППО, протичовнових ракет великої дальності, крилатих ракет та протикорабельних ракет.

На кораблі має бути місце для ангара та екіпажа для одного чи двох вертольотів MH-60 Seahawk, а також засоби для спуску на воду та підйому невеликих безпілотних підводних та надводних човнів. Також ймовірно, що корабель зможе запускати й безпілотники.

Есмінець класу Zumwalt
Нові есмінці DDG (X) повинні отримати потужну гіперзвукову зброю

Оскільки крейсери класу Ticonderoga, які мають замінити нові кораблі DDG (X), мають невдовзі вийти на пенсію, то ВМФ має реалізувати цю програму відповідно до графіка – це означає, що нові есмінці можуть мати багато з тих функцій, що й остання версія класу Arleigh Burke, щоб знизити ризик.

Читайте також: Дев’ять есмінців ВМС США отримають бойові лазери: одна з цих систем буде збивати ракети