xcounter
#

Для есмінців і не тільки: ВМС США провели перші бойові тести нового ракетного двигуна для гіперзвукової зброї

3824
Есмінці типу Zumwalt мають отримати потужну зброю
Есмінці типу Zumwalt мають отримати потужну зброю

Ця подія – важливий крок на шляху до забезпечення гіперзвукових ударних можливостей ВМС США

Військово-морські сили США у четвер, 27 травня, провели перші бойові тести нового ракетного двигуна, призначеного для гіперзвукової зброї.

Випробування пройшли у Промонторі, штат Юта. Розробник твердопаливного двигуна – компанія Northrop Grumman, водночас Lockheed Martin є основним інтегратором систем озброєння та має забезпечити підвищення потужності відповідних гіперзвукових ракет, які будуть оснащуватися цим двигуном –Conventional Prompt Strike (CPS) та Long Range Hypersonic Weapon (LRHW).

Читайте також: Гіперзвуковий дебют: як флот США планує досягати переваги за допомогою новітньої зброї
Long Range Hypersonic Weapon
У США нещодавно розкрили дальність ракет Long Range Hypersonic Weapon – вона становитиме понад 2775 км

Зазначається, що цей двигун стане частиною нового ракетного прискорювача та буде об’єднаний разом з гіперзвуковою бойовою частиною Common Hypersonic Glide Body (C-HGB) для створення гіперзвуковою ракетою.

Гіперзвукова зброя
Есмінці типу Zumwalt мають стати першими надводними кораблями з гіперзвуковою зброєю

"Кожна служба буде використовувати звичайну гіперзвукову ракету, одночасно створюючи індивідуальні системи озброєння та пускові установки, призначені для запуску з моря чи суші", – йдеться у повідомленні флоту.

Причому варто зауважити: якщо раніше у ВМС США планували розташувати гіперзвукову ракету CPS на субмарині з керованими ракетами, то у квітні 2021 року начальник ВМФ адмірал Майк Гілдей заявив, що наразі в пріоритеті розташування ракет на есмінцях класу Zumwalt.

Common Hypersonic Glide Body (C-HGB)
Макет Common Hypersonic Glide Body (C-HGB)

Ці випробування нового двигуна – важливий крок на шляху до наступних випробувань та в цілому до розгортання систем CPS та LRHW. З урахуванням того, що бойові тести, як стверджують розробники, були успішними.

Common-Hypersonic Glide Body
Тестовий запуск прототипу Common-Hypersonic Glide Body у 2020 році

Так, як заявили у Lockheed Martin і Northrop Grumman, під час першого етапу випробувань "двигун працював протягом всього періоду випробувань та відповідав робочим параметрам та цілям в очікуваних межах".

Читайте також: РФ знову спробує в Баренцевому морі запустити свій "сліпий" гіперзвуковий "Циркон"