xcounter
#

"Бій з тінню": Польща стала жертвою фейку про вторгнення російського корвета

1886
Фігурантом скандалу став корабель Балтфлоту РФ "Стойкий" (на передньому тлі), озброєний восьма ракетами Х-35У "Уран"
Фігурантом скандалу став корабель Балтфлоту РФ "Стойкий" (на передньому тлі), озброєний восьма ракетами Х-35У "Уран"

Інцидент трапився на фоні початку навчань НАТО BALTOPS, учасником яких є Польща зокрема

РФ перейде до практики масованого застосування фейків для досягнення воєнних цілей, застерігав у своїй недавній статті академік Володимир Горбулін. І практика доволі швидко довела правдивість такого прогнозу.

Портал Defence24 пише: на цих вихідних Польща стала жертвою фейку про начебто вторгнення в територіальні води країни бойового корабля російського Балтійського флоту.

Читайте також: Побачити та уразити кораблі противника за тисячу кілометрів від берега: як це зробив Китай
Якби російський корабель справді б вторгся в територіальні води Польщі, його було б кому зустріти: для участі в навчаннях BALTOPS були залучені зокрема американський есмінець USS Roosvelt (DDG 80) та італійський фрегат Antonio Marceglia типу FREMM

Якщо детальніше – в суботу в польських ЗМІ з’явились повідомлення, що начебто в системі АІС "засвітився" російський корвет "Стойкий", що має тактичний номер 545 і котрий начебто вторгся в територіальні води Польщі.

Повірити такому повідомленню та стривожитись у польських журналістів та читачів були наступні мотиви. АІС – це система, в якій відображаються дані про надводну обстановку, і як же тут не повірити посиланню на "автоматизоване" джерело інформації.

На той момент кораблі польських ВМС уже були в морі, і вони навряд чи б прогавили захід "небажаного гостя" з РФ

Було "фонове" знання, що РФ постійно присилає свої військові кораблі стежити за маневрами польських ВМС.

Тим більш – якраз стартували військово-морські навчання BALTOPS, учасником яких Польща є також. Тому, на перший погляд, і не можна було виключати, що один із російських військових кораблів міг і зайти у польські води, із-за навігаційної помилки чи якраз для того, щоб спровокувати.

За деякими даними, корвет "Стойкий" (перший у цьому кільватерному строю) якраз повернувся із свого походу до Аравійського моря

"Головний калібр" російського корвета "Стойкий", за відомими даними – вісім протикорабельних ракет Х-35У "Уран", 12 зенітних ракет 9М96Е або ж 48 ракет 9М100. І навіть гіпотетична поява такого корабля у водах Польщі могла викликати цілком справедливу "передвоєнну тривогу" в жителів країни.

Але польські збройні сили доволі оперативно виступили із офіційною заявою, в якій спростували цей фейк, і також наголосили – жоден російський корабель навіть близько не підходив до вод Польщі.

На цьому фото - зображено фрегат Балтфлоту РФ "Ярослав Мудрый", також під час походу в Аравійському морі. РФ має гостру нестачу кораблів для ведення операцій в чутливих для себе районах, тому - слабкість свого ВМФ почала компенсовувати вкиданням "фейків"

Висновок для нас у цій ситуації – РФ також намагатиметься бомбити Україну своїми фейками "військово-морського" характеру.

Тим більш, для цього є відповідне "інформаційне тло" - наприклад, навчання "Сі Бриз-2021", що мають відбуватись з 28 червня по 10 липня цього року.

Один з епізодів навчань "Сі Бриз - 2020"

І також – відповідне "фонове знання": наприклад, 12 травня було офіційне повідомлення від імені Держприкордонслужби про те, що буквально в 30 кілометрах від порту "Чорноморськ" був помічений російський корвет "Павел Державин".

Подібні новини сильно знижують поріг чутливості до інших звісток такого роду, навіть – фейкових.

Тим більш, нікуди не зникла загроза того, що РФ таки наважиться на блокаду наших чорноморських портів
Читайте також: Поки чекаємо на перший дивізіон "Нептуна": Китай показує, як можна уражати цілі на морі за допомогою РЗСВ