xcounter
#

Побачити та уразити кораблі противника за тисячу кілометрів від берега: як це зробив Китай

2635
Головний елемент загрози – балістичні ракети DF-21D  із дальністю стрільби понад 1000 кілометрів
Головний елемент загрози – балістичні ракети DF-21D із дальністю стрільби понад 1000 кілометрів

Головний елемент націлювання – мережа власних супутників Піднебесної

Якщо нашій країні вдаться створити національне угрупування із семи супутників, що зможуть виконувати оборонні завдання, тоді ми зможемо наприклад оборону нашого побережжя. В теорії - щоби супутники могли також вести моніторинг надводної обстановки та видавати цілевказівку для наших ракетних протикорабельних комплексів.

Поки що "очами" нашого комплексу "Нептун" буде радіолокаційна станція "Мінерал-У"

Про це нам говорить досвід того ж Китаю, котрий зміг поєднати в єдиний ланцюжок свої супутники та балістичні ракети, і так – створити загрозу для авіаносних ударних груп США.

Читайте також: Нова мобільна РЛС "Мінерал-У" стає на шасі Tatra: перші фото

Наприклад, як стверджують автори Naval Post, Піднебесна на даний момент має близько 200 балістичних ракет середньої дальності DF-21D та DF-26, що мають дальність стрільби до 1000 та до 1500 кілометрів відповідно, і також – 200 пускових установок до цих ракет.

Розгортання китайської балістичної ракети DF-21D перед запуском

Китайці змогли налагодити видачу розвідувальної інформації та цілевказівки для стрільби DF-21D та DF-26, і так Піднебесній вдалось створити "зону закритого доступу" A2/AD навколо Тайваню та прилеглих островів для заходу американських авіаносців у випадку "великої війни" в Тихому океані.

При цьому, як наголошує портал, Китай уже успішно випробував свої балістичні ракети саме як протикорабельну зброю: 25 серпня 2020 року відбувся тестовий запуск DF-21D, наступного дня – відбувся запуск DF-26, і все це відбувалось "під наглядом" американського розвідувального літака U-2.

У своїй "грі м'язами" проти флоту США Китай робить ставку не тільки на технологічність, але й на масовість також

При цьому амбіції Піднебесної контролювати Тихий океан мають географічно ширший характер: Китай хоче "поставити під приціл" своїх балістичних ракет увесь простір, що йде від Курил до Південно-Китайського моря, отримати ракети з дальністю стрільби понад 1500 кілометрів по надводним цілям зокрема.

І також – створити цілісну систему гідроакустичного моніторингу підводної обстановки.

Військово-морські амбіції Китаю мають ось такий географічний вимір

Щоб зірвати такі плани, США має поки один інструментарій – санкції проти поставок для Китаю технологій воєнного значення.

Командуванню американських ВМС, як стверджує той же Naval Post, потрібно ще розробити методику знищення китайських балістичних ракет без заходу в "зону закритого доступу" у разі "великої війни" на Тихому океані.

Схоже, що "вбивцями" китайських протикорабельних балістичних ракет будуть есмінці типу Zumwalt з гіперзвуковими ракетами
Читайте також: Поки чекаємо на перший дивізіон "Нептуна": Китай показує, як можна уражати цілі на морі за допомогою РЗСВ