xcounter
#

У США згадують історію з MRAP, коли кажуть про перехід ОПК у режим воєнного часу

7426
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Сполучені Штати дійсно мають переформатувати роботу свого оборонно-промислового комплексу з урахуванням сьогоднішніх реалій

Міністерство оборони США планує опублікувати свою першу Національну оборонно-промислову стратегію, яка має зрештою усунути всі ті прогалини, які сьогодні є у функціонуванні оборонно-промислового комплексу країни — нещодавно заступник очільника оборонного відомства Білл ЛаПланте оголосив чотири основні теми цієї стратегії — це стійкі ланцюжки постачань, готовність робочої сили, гнучкі закупівлі та економічне стримування.

"Міністерство оборони має перевести нашу промислову базу у режим воєнного часу, інакше це може призвести до катастрофічних наслідків", — відзначають фахівці на сторінках видання Breaking Defense. Там вважають, що найкращим у цьому випадку буде згадати так зване "мислення MRAP".

Читайте також: Чому кораблі збивають дешеві дрони ракетами за мільйони доларів, коли є лазерні системи
бронеавтомобіль MRAP
Фото — U.S. DoD
Йдеться про випадок з середини 2000-х років, коли після серйозних втрат американських військових від саморобних вибухових пристроїв в Іраку та Афганістані, тодішній міністр оборони Роберт Гейтс особисто очолив зусилля із закупівлі та впровадження у війська бронемашин типу MRAP, і протягом трьох років вдалося отримати майже 14 тисяч одиниць цього дійсно важливого озброєння. Але цей випадок — скоріше виняток, ніж тенденція.

Річ у тім, що оборонне відомство США формує бюджети через систему планування, програмування, складання та виконання бюджету ще часів Холодної війни, яка вимагає аж понад двох років попереднього планування, перш ніж почнуть поступати засоби для реалізації того чи іншого проєкту. Водночас Гейтс зміг подолати всі можливі бюджетні перепони, щоб забезпечити успіх проєкту MRAP.

Зокрема в матеріалі вкотре нагадують про важливість впровадження багаторічних закупівель — як приклад, наводять укладення контрактів з дев’ятьма компаніями, як у США, так і в країнах-союзниках, на виробництво 155-мм боєприпасів, але Пентагон має вивести цей досвід за рамки самих лише артилерійських снарядів.

Щодо укладення контрактів, то тут йдеться про те, що оскільки компанії працюють згідно з точними умовами, прописаними в угодах, то одним зі способів швидкого збільшення виробничих потужностей могли б бути "додаткові лінії у контрактах", наприклад, проведення за потреби необхідних робіт з проєктування та планування, щоб мати можливість збільшити виробництво на 50% за пів року. Так, для цього треба буде платити більше авансу, але у випадку реальної кризи можна буде швидше мобілізувати оборонно-промисловий комплекс.

бронеавтомобіль MRAP
Фото — 16th Combat Aviation Brigade

Також у тих чи інших випадках критично важливо робити акцент на швидкості і також використання зрілих технологій, як це було з тими ж MRAP, що мали досить обмежений перелік вимог і в основному використовував вже існуючі конструкції. "Прийняття підходу MRAP має важливе значення для переводу нашої промислової бази на основу воєнного часу, необхідну для вирішення сьогоднішніх завдань", — підсумовують у виданні.

Читайте також: Чи може комплекс активного захисту боротися з FPV-дронами та чи є альтернативи