xcounter
#

У США є два резервні шляхи підтримки України озброєнням без затвердженого бюджету

У США є два резервні шляхи підтримки України озброєнням без затвердженого бюджету
10661

Мова йде про доволі цікаву програму Excess Defense Articles, а також можливість використати результат бухгалтерської помилки на мільярди доларів

Поки фінансування допомоги України озброєнням ще з жовтня 2022 року перебуває у заручниках політичних розбірок у США разом із всім бюджетом країни, яка продовжує жити у режимі уникнення "шатдауну", у Вашингтона все ще залишається можливість використати два резервних канали посилення ЗСУ.

Перший - передача озброєння без фінансування його заміни. Другий - механізм Excess Defense Articles, про що пише Defense News.

Читайте також: Україні у США пропонують окопатися та чекати на 2025 рік - чи може взагалі це спрацювати

Відносно першого, то після виявлення помилки в обчисленні вартості переданого озброєння, у Пентагону технічно залишається ще 4 млрд доларів. Але поки це просто кошти на балансі, а не реальний ресурс. Бо у Пентагоні не використовують їх через те, що у США не прийнятий бюджет й будь-які додаткові витрати заблоковані.

армія сша

Тому у варіанті використання цих коштів за програмою PDA необхідно прийняти вольове рішення. Але зазначимо, що ці кошти вже витрачались, бо спочатку їх було 6,2 млрд доларів, а зараз залишилось лише 4.

Нагадаємо, що літом 2023 року внутрішній аудит виявив неправильне обрахування вартості озброєння, яке передавалось Україні за програмою президентського вилучення - PDA. Й замість балансової вартості старого озброєння рахувалась ціна його заміни на новий зразок. Розбіжність за 1,5 року й становила 6,2 млрд доларів або на цілих 28%.

Щодо Excess Defense Articles - то це програма передачі надлишкового озброєння. Вона доволі активно реалізується США, коли замість утилізації озброєння воно просто передається країні партнеру, яка бере на себе витрати на його ремонт, відновлення та логістику.

армія сша

Наприклад, за цією програмою Україна отримала "афганські" Ми-17, для Чехії за цією програмою надійшли вертольоти AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, до Греції планувалось відправити одразу 300 Bradley. Й Вашингтон технічно може використати Excess Defense Articles для передачі свого озброєння до України через треті країни.

Водночас поки ці механізми залишаються резервними, можливо у Білому домі все ще існує надія на те, що об'єктивний саботаж з боку трампіського осередка республіканської партії буде подолано.

Читайте також: Скільки треба чекати на нові F-35A, якщо дозамовити ще вісім літаків