xcounter
#

У РФ заявили про перше бойове використання гусеничного "Панцирь-СМ-СВ" з гіперзвуковою диво-ракетою для збиття "балістики"

У РФ заявили про перше бойове використання гусеничного "Панцирь-СМ-СВ" з гіперзвуковою диво-ракетою для збиття "балістики"
21088

Задекларовані для "Панцирь-СМ-СВ" характеристики перевищують навіть стандартні "аналоговнєтні" декларування росіян та включають перехоплення балістичних цілей та збільшення дальності з 20 до 40 км

Нова модернізація зенітного ракетно-гарматного комплексу "Панцирь-СМ-СВ", відповідно до заяви "Ростеха", була вперше використана у бойових умовах під час випробувань. Під час них нова російська розробка звісно "підтвердила заявлені характеристики".

Зазначимо, що "Панцирь-СМ-СВ" почали створювати десь на рівні 2020 років, коли колісний "Панцирь-СМ" не зацікавив військових. Це вочевидь було пов'язано із вадами шасі "КамАЗ", високим центром мас комплексу, через які він часом перекидався на поворотах, а головне - малої прохідністю та неможливістю супроводжувати бронетехніку на марші.

Читайте також: IRIS-T ЗСУ збив дві російські крилаті ракети одним пострілом, а загалом 45 цілей лише за пів року

І таким чином "Панцирь-СМ-СВ", це спеціальна версія комплексу на гусеничному шасі ГМ352М1Е, на якій мали розмістили всі нововведення "Панцирь-СМ".

Панцирь-СМ-СВ
"Панцирь-СМ-СВ"

Водночас у декларуванні характеристик "Панцирь-СМ-СВ" у РФ перевищили навіть звичну для них "аналоговнєтность". Справа в тому, що з появою самого "Панциря", ще у версії "С1", росіяни вже позначали його епітетом "не маючий аналогів у світі". Але з 2016 була анонсована розробка його нової модернізованої версії "Панцирь-СМ", який активно демонструвався вже у 2019 році.

Панцирь-СМ
"Панцирь-СМ"

"Панцирь-СМ" / "Панцирь-СМ-СВ" отримали нові РЛС, як оглядову зі збільшеною до 75 км дальністю виявлення малорозмірних цілей (для старої РЛС - максимальна взагалі до 36 км). Комплекс отримав і оновлену оптико-прицільну станцію. А також нібито можливість ураження цілей на вдвічі більшій дальності - до 40 км.

Останнє за рахунок введення нової "гіперзвукової" зенітної ракети. Яка нібито дозволяє збивати не лише балістичні, а навіть гіперзвукові ракети. Бо за деклараціями максимальна швидкість цілі збільшилась до 2 км/с, а це вже близько 6 Махів.

Щодо самої цієї "диво-ракети", то її індекс жодного разу не називався. Але відомо, що для "Панциря" було створено лише дві додаткові зенітні ракети - мініатюрна антидронова ТКБ-1055 (19Я6) із дальністю до 7 км та ракета з маловідомим індексом 57ЭБМ-Е. Вона більше нагадує оперений танковий снаряд та, скоріш за все, немає бойової частини і повинна знищувати цілі лише кінетичним перехопленням. Але щодо виробництва цієї ракети інформації немає, а можливості РФ фактичного аналога британського StarStreak, як мінімум, спірні.

57ЭБМ-Е ракета панцирь
57ЭБМ-Е в центрі, між стандартною 57Э6Е та протидроновою ТКБ-1055 (19Я6)

Варто додати, що російська армія ще у 90-х хотіла отримати заміну "Тунгуски", розвитком якої і є "Панцирь", який з'явився на основі радянських напрацювань та на рівні 1994 року був відомий під індексом "Роман". Але всі спроби поставити його на гусеничне шасі досі завершувались провалом, за виключенням спеціальної арктичної версії на шасі дволанкового всюдиходу ДТ-30.

На практиці російським конструкторам просто не вдавалось розмістити все необхідне обладнання на одному гусеничному шасі. Тому комплекс ставав одноканальним, або залишався без гармат. А нібито повноцінні зразки виявлялись лише виставковими макетами.

гусеничний панцирь

Водночас варто нагадати, що у РФ вже офіційно визнали, що автоматичні гармати "Панциря" безпорадні, а тому почали просувати "Панцирь-СМД-Е", який озброєний лише ракетами.

Читайте також: USS George HW Bush став першим у світі авіаносцем з центром управління безпілотниками