xcounter
#

IRIS-T ЗСУ збив дві російські крилаті ракети одним пострілом, а загалом 45 цілей лише за пів року

17128
IRIS-T SLM
IRIS-T SLM

ЗРК IRIS-T й так має надвисоку ефективність перехоплення цілей, а завдяки майстерності та справжній вдачі українських зенітників є випадок, коли вона перевищила 100%

Німецькі зенітні ракетні комплекси IRIS-T на службі у ЗСУ продовжують доводити свою надвисоку результативність у перехопленні таких доволі складних цілей, як крилаті ракети. При цьому в унікальних випадках ефективність комплексу, завдяки майстерності розрахунків та вдачі, може перевищувати 100%.

Саме такий випадок стався у підрозділі, що підпорядкований повітряному командуванні "Захід" Повітряних Сил. Пресслужба командування опублікувало дійсно цікаву історію бойового шляху командира батареї, підполковника Олександра, який з початком повномасштабного російського вторгнення спочатку воював на "Бук М1", на якому у перші місяці війни нищив із засідок російські літаки та ударні вертольоти. А тепер командує новим зенітним ракетним комплексом.

Читайте також: Що можна отримати за 3,5 млрд доларів, якщо йдеться про вертольоти AH-64E Apache

І попри те, що у повітряному командуванні "Захід" не повідомили тип цього ЗРК, там є уточнення, що його опанування пройшло у Німеччини, а також додали фото командира батареї та командного пункту із відмітками про знищення цілей. Завдяки йому і можливо стверджувати, що мова йде про командний пункт IRIS-T. З найбільшою долею вірогідності мова йде про IRIS-T SLM, але цілком можливо, що й комплекс ближньої дії IRIS-T SLS також має у своїй структурі такий самий командний пункт.

Увагу можливо звернути на доволі дивний люк, який знаходиться доволі високо. І попри можливе перше враження, що це двері, це вентиляція. Є інші незначні деталі, наприклад технічне маркування та кріплення.

IRIS-T SLM

А також звісно на самі відмітки щодо знищених цілей, одна з яких у передостанній групі з шести міток містить подвоєну крилату ракету.

"На одну ціль витрачаємо одну ракету. Тобто ефективність стовідсоткова. Нам вдавалося навіть знищити шість ворожих ракет п’ятьма нашими. Російська ракета вибухнула від ураження нашою ракетою і своїми уламками знищила ще одну крилату ракету", - розповів Олександр. А також додав, що на цьому комплексі вже знищили 45 повітряних цілей за пів року.

Водночас на командному пункті нанесено лише 39 міток. Справа в тому, що фото цієї машини командування "Захід" вперше оприлюднило ще 3 липня, тобто фото було зроблено раніше, а інтерв'ю було взято приблизно у той самий час, а потім уточнено. Тобто за понад 1,5 місяця збити ще шість ворожих засобів далекобійного ураження було більш ніж можливо.

Водночас те, що IRIS-T SLM використовується лише для знищення крилатих ракет доволі цікавий аспект, який може прямо говорити про доволі чітку ієрархію використання засобів ППО залежно від цілей. А також те, що "молодші" засоби, які знаходяться у розпорядженні мобільних вогневих груп, цілком справляються із поставленими задачами.

Також у дописі йдеться, що загалом на рахунку Олександра - 75 знищених ворожих цілей. Тобто за час служби на "Бук М1" цим ЗРК під його командуванням було збито рівно 30. Серед переліченого з них: два фронтових бомбардувальники Су-34, чотири вертольоти, серед яких ударний вертоліт Ми-28, все під час оборони Києва на початку 2022 року, а також десять крилатих ракет та ударних дронів під час захисту Одеської області.

Докладаємо саму публікацію від повітряного командування "Захід" Повітряних Сил Збройних Сил України:

Читайте також: Скільки необхідно ATACMS для того щоб повністю накрити російську авіабазу