xcounter
#

USS George HW Bush став першим у світі авіаносцем з центром управління безпілотниками

2189
Фото - U.S. Navy
Фото - U.S. Navy

Такі системи зрештою мають отримати всі авіаносці класів Nimitz та Ford

Командування авіаційних систем ВМС США (NAVAIR) раніше цього місяця повідомила, що ВМС США завершили роботи зі встановлення на авіаносець USS George HW Bush (CVN 77) класу Nimitz центр управління безпілотними літальними апаратами (Unmanned Air Warfare Center, далі - UAWC) - це вперше у світі, коли авіаносець отримав таку систему.

Як відзначають у NAVAIR, передусім цей центр буде використовуватися для управління повітряних операцій безпілотників-паливозаправників MQ-25 Stingray, а згодом - й іншими платформами, на кшталт тих, що створюються у рамках програми Collaborative Combat Aircraft (CCA)

Читайте також: Британський есмінець має сумний "рекорд", бо був на ремонті більше, ніж у строю

"Ця масштабна установка стала багаторічною роботою, скоординованою з різними періодами готовності корабля та графіком його розгортання", - відзначають у NAVAIR. Зрештою центр управління безпілотниками UAWC мають отримати всі авіаносці класу Nimitz та Ford.

пункт управління БПЛА
Пункт управління безпілотниками на авіаносці, фото - U.S. Navy

Сам центр управління складається як з програмних, так і апаратних складових, передусім це безпілотна авіаносна система управління UMCS MD-5E - це фактично така собі "система систем", яка важлива для коректної роботи безпілотника-паливозаправника.

Сама станція управління GCS містить зокрема бойову систему Lockheed Martin Skunk Works під назвою MDCX, а також низку різного допоміжного обладнання тощо.

Зі слів керівника програми Unmanned Carrier Aviation (UCA) Деніела Фусіто виходить, що цей проєкт надзвичайно важливий для військово-морських сил, бо саме завдяки йому буде закладено базові принципи, як зрештою ВМС у майбутньому використовуватимуть зі своїх авіаносців та, ймовірно, інших кораблів безпілотні літальні апарати різних типів.

дозаправка у повітрі
MQ-25 дозаправляє у повітрі F/A-18, фото - Boeing

Для того, щоб повноцінно інтегрувати систему UAWC у наявні мережі та архітектуру авіаносця, фахівці UCA працювали одразу з декількома програмними офісами, командуваннями і також корабельнями у напрямку як фізичної установки систем, так і обладнання, логістики тощо.

Перші морські випробування UAWC мають стартувати вже у наступному році. Згодом технологія буде удосконалюватися і масштабуватися - за планами ВМС США, у майбутньому близько 60% літальних апаратів, які будуть експлуатуватися з авіаносців, будуть безпілотними.

Раніше Defense Express розповідав, що США в Африці треба новий дрон, щоб міг літати ледь не тиждень поспіль.

Читайте також: IRIS-T ЗСУ збив дві російські крилаті ракети одним пострілом, а загалом 45 цілей лише за пів року