xcounter
#

Британський есмінець має сумний "рекорд", бо був на ремонті більше, ніж у строю

2775
HMS Daring, фото - Royal Navy
HMS Daring, фото - Royal Navy

Разом з тим, британці розв’язують проблему з цим класом кораблів, бо вони важливі для захисту флоту від ракетно-дронових атак

Королівський військово-морський флот Великої Британії має у своєму активі шість есмінців протиповітряної оборони Type 45, відомі також як клас D або ж Daring, і один з них, а саме HMS Daring відзначився тим, що станом на сьогодні провів на ремонті більше часу, ніж у період експлуатації цього корабля.

Цей есмінець було закладено ще на початку цього сторіччя, у 2003 році, а офіційно введено в стрій через сім років - у липні 2010, після чого протягом шести років дев’яти місяців та 30 днів він перебував на службі і виконував низку різних місій, розповідає історію корабля видання UK Defence Journal.

Читайте також: Велика Британія хоче створити свою гіперзвукову ракету до 2030 року

Але сьогодні HMS Daring вже протягом семи років, трьох місяців і 19 днів був недоступний для виконання місій - його тимчасово вивели з експлуатації у 2017 році через проблеми з cиловою установкою, яка є типовою для кораблів цього типу.

Якщо точніше, то проблемним є блок охолодження, який має конструктивний недолік, який підвищує ризик відмови. Відповідно виникає надвелике навантаження, через яке може статися повна втрата потужності.

Причому британці вирішили усунути цей недолік у всіх своїх кораблях цього класу, два з них - HMS Daring і HMS Dauntless - вже були відремонтовані. Тут відзначається, що попри тривалі та непрості процеси обслуговування цих кораблів, зрештою йдеться про довгострокові вигоди.

Щодо есмінця HMS Daring, то роботи були завершені ще наприкінці 2022 року, а до складу флоту корабель має повернутися наприкінці цього року. Звичайно, що він ще має пройти ретельні випробування.

Кораблі цього класу надзвичайно важливі для Великої Британії у контексті протиповітряної боротьби - протидії таким цілям, як винищувачі, безпілотники та протикорабельні ракети.

Щодо озброєння цих кораблів, то передусім йдеться про систему протиповітряної оборони PAAMS, йдеться про 48 вертикальних пускових для ракет Aster 15 та Aster 30. А з 2026 на один з есмінців (HMS Defender) встановлять пускові Sea Ceptor (24 одиниці), завдяки яким можна буде використовувати ракети "поверхня-повітря", що прийдуть на заміну Aster 15.

Щодо протикорабельних ракет, то на заміну Harpoon Block 1C SSM з 2024 року приходять Naval Strike Missile (NSM). Також корабель озброєний низкою різних гармат та кулеметів.

Читайте також: Велика Британія скорочує армію та до 2030 року списує 13 зразків озброєння, включно з AS90 та Stormer