xcounter
#

У Пентагоні відповіли на "потребу" ЗСУ у тисячах САУ та БПЛА, а також передачу лише 10% від необхідного

У Пентагоні відповіли на "потребу" ЗСУ у тисячах САУ та БПЛА, а також передачу лише 10% від необхідного
14504

США та союзники повністю опрацювали первинні запити ЗСУ

Під час брифінгу у Пентагоні міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі вимушені були відповідати на запитання журналістів, стосовно слів про потребу України у тисячі гаубиць, БПЛА та бронетехніки.

Нагадаємо, що саме така потреба була оголошена радником голови Офісу президента Михайло Подоляком.

Читайте також: Україна отримає додаткову артилерію від Польщі, Нідерландів та Канади: які артсистеми можуть передати ці країни

Також було поставлено питання щодо отримання Україною лише 10% від необхідного переліку озброєння, про що заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Але, в обох американських посадовців ці питання викликали певне здивування. Бо все озброєння, яке запросила Україна надходить у необхідній кількості, а всі складнощі доволі оперативно розв'язуються. А голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі взагалі оголосив чисельні показники, які фігурували у запиті від України.

Міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі
Міністр оборони США Ллойд Остін та голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі

"Це офіційні запити їхнього міністерства оборони. Просили 10 дивізіонів артилерії - було доставлено 12 дивізіонів артилерії. Знову ж таки, я б нагадав про 97 000 протитанкових систем. Це більше протитанкових систем, ніж танків у світі. Просили 200 танків - вони отримали 237 танків.

Просили 100 БМП - вони отримали понад 300. Ми поставили, грубо кажучи, близько 1600 систем протиповітряної оборони й близько 60 000 боєприпасів протиповітряної оборони. Це, коли я кажу "ми", я маю на увазі міжнародне товариство. Ви можете подивитися на 260 ствольних артилерійських систем. Реактивну та ствольну артилерію - доставлено 383 одиниці, і, як я вже сказав, майже півмільйона артилерійських снарядів", - заявив Марк Міллі.

А на питання щодо "лише 10% з необхідного", то міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що лише декілька хвилин тому спілкувався з колегою з України Олексієм Резніковим і не чув від нього такої інформації. А також додав, виходячи з особистого бойового досвіду, що коли ти на передовій тобі завжди здається, що в тебе мало зброї.

На користь слів американської сторони можливо згадати дані від самого Резнікова, який 9 червня повідомив наступне: "по артилерії 155-мм калібру Міноборони вже виконало початковий запит від Збройних Сил на 90%. На 100% ця початкова потреба буде закрита протягом 1-2 тижнів". Тобто у США та союзники дійсно обробили запит від України, як мінімум за артилерією, на 100% чи навіть більше відсотків від початкового.

M777
США передали 108 та планують ще надати 18 M777

Водночас офіційні особи, як в Україні, так і в США постійно зазначали, що перелік потреб - це динамічна річ, яка змінюється. Але залишається питання, а звідки тоді така розбіжність у порядках цифр, або чому Україна попросила так мало на першому етапі і де цей перелік.

І схоже на те, що цей перелік, звісно без кількісних показників, був озвучений 13 квітня Президентом України Володимиром Зеленським.

"Нам терміново потрібна важка артилерія, важка бронетехніка, системи протиповітряної оборони та літаки:

  • артилерійські установки (калібр 155 мм) і боєприпаси;
  • артилерійські снаряди (калібр 152 мм). Якомога більше;
  • реактивні системи залпового вогню: "Град", "Ураган" або американський M142 HIMARS;
  • БТР (бронетранспортери, бойові машини піхоти тощо);
  • танки (Т-72, американські або німецькі аналоги);
  • системи ППО (С-300, "Бук" або подібні сучасні західні системи протиповітряної оборони);
  • бойова авіація."

І якщо подивитись на цей список, то можливо проти кожного пункту поставити плюсик. Бо, Україна отримала і артилерію у 155-мм калібрі від величезної кількості країн, як і снаряди радянських калібрів. РЗСВ від Чехії та Польщі, а зараз і від США з Великобританією. БТРи M113 від США та Нідерландів, БМП-1 від цілої низки країн Східної Європи і це не рахуючи бронеавтомобілі.

YPR-765
БТР YPR-765 (версія M113) в ЗСУ

Навіть танки, як і просила України, поставивши на перше місце Т-72 - саме ними "скинулись" Польща, Чехія, Словенія теж наша країна отримала, разом із ЗРК С-300 та бойовою авіацією у вигляді штурмовиків та ударних вертольотів радянських зразків, або можливо навіть МіГ-29 у "таємничому камуфляжі".

В цій ситуації можливо зробити лише два висновки. Необхідно бути максимально обережним та конкретним у своїх бажаннях. А по друге - важливо не допускати дискомунікацію на державному рівні, через що міністр оборони та голова Об'єднаного комітету начальників штабів США не розуміють чому журналісти їх звинувачують у недостатній підтримці України.

Читайте також: Кінцева мета - звільнити Крим: міністр оборони України окреслив етапи боротьби, але чи готовий до цього Захід