xcounter
#

У "Панцирі" та Ка-52 знайшли американську електроніку зі звалищ у Китаї

Ка-52
Ка-52
26711

Схоже на те, що у техніці армії РФ використовують чипи зі смітників, інакше важко пояснити знаходження мікросхем від компаній, які вже давно зникли

Детальний огляд російської захопленої та пошкодженої техніки, який проводять фахівці зі Збройних Сил України, показує, що військово-промисловий комплекс РФ активно використовує електроніку американського виробництва.

Зокрема, як пише The Warzone, саме чіпи з США були помічені у машині 9С932-1 комплексу "Барнаул-Т", зенітному ракетно-гарматному комплексі "Панцирь", ударному вертольоті Ка-52 та крилатій ракеті Х-101.

Читайте також: Право на зброю для українців: очільники Міноборони та МВС виступили за лібералізацію та легалізацію зброї - чому це важливо

ЗРГК Панцирь
ЗРГК "Панцирь"

Загалом, використання РФ західної електроніки не є новиною. Раніше стало відомо про використання французьких тепловізійних матриць у БПЛА "Оралн-10", а детальний аналіз Королівський Об'єднаний інститут оборонних досліджень взагалі показує тотальну залежність від західних чипів.

Але автори публікації сконцентрувались на шляху цих мікросхем до армії РФ. Звісно всі ці чипи відносять до так званого "подвійного призначення", тобто можуть вільно продаватися на цивільному ринку, або взагілі призначені виключно до цивільного використання. Зокрема у "Панцирі" були знайдені мікросхеми від AMD, а у ракеті Х-101 від Intel.

Х-101
Ракети Х-101 на пілонах під крилом Ту-95

Вкрай показовий "розстин" оптико-прицільної станції Ка-52, в якій було знайдено 23 мікросхеми західного виробництва. Серед американських виробників: Texas Instruments, IDT, Altera USA, Burr-Brown, Analog Devices Inc., Micron Technology, Linear Technology та TE Connectivity.

В цьому переліку найбільш цікаві Altera USA, яка ще у 2015 році була куплена Intel і припинила існування та Linear Technology які зникли у 2017 році. Тобто знайти мікросхеми від цих виробників вкрай важко. Водночас у військовій техніці не працює механізм простої заміни одного компонента на інший.

У РФ діє радянська централізована "військова прийомка", яка слідкує за дотриманням конструкторської документації та номенклатури. І якщо оптико-прицільна станція була сконструйована, пройшла випробування і була прийнята на озброєння із електронною платою від Altera USA то замінити її без повторного циклу випробувань - неможливо. І значно легше просто "доставати" цю плату.

Саме тому, як вважають західні аналітики, РФ може закуповувати такі застаріли чіпи у Китаї, де діють центри переробки застарілої електроніки. І, наприклад, замовляти в них застаріли чіпи, які були випаяні, абстрактно, із відеокамери 2005 року випуску.

ка-52

З одного боку про будя-яку надійність військової електроніки, яка взагалі зібрана із цивільних мікросхем, які не пристосовані ані до вібрацій, ані до температурних режимів, говорити складно взагалі. А якщо дійсно у техніці армії РФ використовують чипи зі смітників - взагалі неможливо.

Читайте також: ЗСУ отримають ракетні комплекси HIMARS та M270: чому про це можливо говорити впевнено