xcounter
#

Розібрали "Орлан-10": стало відомо яка країна НАТО постачала РФ тепловізійні матриці для БПЛА

Розібрали "Орлан-10": стало відомо яка країна НАТО постачала РФ тепловізійні матриці для БПЛА
251378

БПЛА "Орлан-10" - основний розвідувальний дрон армії РФ, в якому з російського фактично лише один планер

Один зі збитих розвідувальних БПЛА "Орлан-10" був розібраний, як говорять, до гвинтика. Точніше, була розібрана одна з найцінніших речей у ньому - камера з тепловізійною камерою.

Як виявилось, матриця в ній - французького виробництва, а сам "Орлан-10" - був виготовлений у лютому 2022 року. Про результат такого "розбирання" повідомив волонтер Павел Кащук.

Читайте також: Десантники із "Стріла-10" збили дрон рашистів, що має розмах крил менше 1 метра (фото)

Знята з БПЛА тепловізійна матриця Lynred PYCO-640-046. Компанія Lynred (минула назва до 2019 року - Sofradir), має штаб-квартиру у пригороді Парижа - Палезо. Це доволі відоме підприємство, яка спеціалізується виключно на подібних сенсорах та позиціонує себе, як B2B-компанія. Тобто продає свою продукцію виробникам тепловізорів, а не кінцевим споживачам.

орлан-10 тепловізор

Цікаво, що був розібраний один з найбільш розповсюджених підвісів для "Орлан-10", який виробляється компанією "Уральский оптико-механический завод им. Э.С.Яламова", який входить у концерн "Швабе".

орлан-10 підвіс

Звісно використання західних компонентів на "Орлан-10" не є новиною. Вже давно відомо, що все російське що є у цьому БПЛА - планер. Всі інше імпорт, починаючи з японського двигуна та швейцарського модуля навігації, до американських систем контролю польоту.

оралан-10

Тепер до цього "пазлу" під назвою "Орлан-10" додався ще один елемент. Звісно залишається питання, а як ця тепловізійна матриця та вся інша електроніка потрапила у РФ. Водночас залишається лише сподіватися, що нове технологічне ембарго, яке було введене у лютому, більш надійне за те, що діяло з 2014 року.

Тим паче, що з початку агресії армія РФ вже втратила понад 440 БПЛА, а у 35-ї армії Північного військового округу майже не залишилось безпілотників типу "Орлан-10".

Читайте також: Партизанам вистачило монетки, щоб пустити під укіс бронепоїзд рашистів під Мелітополем