xcounter
#

Ціни на винищувачі п’ятого покоління: Туреччина хотіла вкластися у 100 млн доларів за один літак, але буде більше

8972
Турецький винищувач TF-X. Фото: Twitter-акаунт @IsmailDemirSSB
Турецький винищувач TF-X. Фото: Twitter-акаунт @IsmailDemirSSB

Звичайно, що на експорт такий винищувач буде коштувати ще дорожче

Туреччина активно розробляє свій новітній винищувач п’ятого покоління TF-X, який нещодавно отримав офіційну назву Kaan, і одним з актуальних питань щодо літака є те, а скільки ж буде коштувати такий літак з урахуванням того, що ціни на літаки тільки зростають.

Так, ще в 2021 році очільник Turkish Aerospace Industries Темел Котіл відзначав, що один винищувач п’ятого покоління обійдеться Туреччині у 100 млн доларів. Втім, сьогодні генеральний директор TAI відзначає, що ціна на новітній винищувач Kaan може бути вище, ніж очікувалося, розповідає видання Defense News.

Читайте також: Рік турецької авіапромисловості: від реактивних БПЛА ANKA-3 та Kızılelma, ​до літаків TF-X з Hürjet та ударного ATAK 2

Тут варто передусім звернути увагу, що ціна у "понад 100 млн доларів" ймовірно, буде для власних повітряних сил, а на експорт така машина коштуватиме значно дорожче.

Для порівняння, Німеччині 35 винищувачів п’ятого покоління F-35 з озброєнням та супутніми послугами коштували 10 млрд євро або ж умовні 285 млн євро за один літак. Фінляндія за ті ж 10 млрд євро придбала у 2021 році одразу 64 літаки, також з озброєнням тощо, і в цьому випадку умовна ціна одного літака становить близько 156 млн доларів. Окремо варто зауважити, що і у випадку Німеччини, і у Випадку Фінляндії йдеться про літак F-35A у версії Block 4.

F-35 винищувач
Винищувач F-35, фото U.S. Air Force

Раніше цього тижня у TAI оприлюднили також й інші деталі щодо нового винищувача TF-X – так, очікується, що 20 літаків у версії Block 10 будуть поставлені повітряним силам країни через п’ять років, у 2028.

Водночас очікується, що у 2029 році темп виробництва винищувачів п’ятого покоління становитиме два літаки на місяць, а річний дохід від програми спрогнозований на рівні 2,4 млрд доларів.

Раніше ми розповідали про те, як Туреччина зі своїм TF-X б’є рекорди з розробки винищувача п’ятого покоління – контракт на розробку літака був підписаний у серпні 2016, а в березні цього року TF-X вперше показали на літовищі. Водночас перший політ літак може здійснити вже в цьому році, хоча також є інформація, що він може відтермінуватися аж до 2026.

Читайте також: Туреччина створює свій дрон-камікадзе Azab з локалізацією у 90%: порівнюємо його з іранським Shahed