xcounter
#

Скільки грошей на закупівлю озброєння власного виробництва Україна може витратити у 2024 році

8889
Крилата ракета "Нептун", фото ілюстративне
Крилата ракета "Нептун", фото ілюстративне

Кількість компаній, які серійно виготовляють озброєння в Україні, зросла у чотири рази, що вплинуло відповідно на збільшення бюджетів із закупівлі вітчизняного озброєння

Україна у наступному, 2024 році втричі збільшить бюджет на закупівлю озброєння та військової техніки українського виробництва — такі дані озвучив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин під час виступу на спецподії "Формула успіху України, яка була організована виданням NV.

"Бюджет закупівель [озброєння] українського виробництва цього року близько 1 млрд доларів. І наступного року він буде втричі більший. Спроможності нашого ринку, я маю на увазі, будуть втричі більшими", — відзначив Камишин.

Читайте також: Чому Європа не змогла: у ЄС розписались, що не виконають план виробництва 1 млн снарядів для України до березня

На відео з 1:04:15

Тут він також натякає на те, що в Україні зросла кількість компаній, яка може виробляти те чи інше озброєння. "Весною [ймовірно, йдеться про 2022 рік] було не більше 50 компаній, які могли виробляти щось серійно, що літало, їздило по землі і плавало по воді. На сьогодні таких компаній більше 200", — акцентує міністр.

САУ
Бойова робота батареї САУ "Богдана" у Північній операційній зоні, осінь 2023 року, фото – Командування Об’єднаних сил ЗСУ

Камишин розповідає, що низка компаній, які раніше ніколи не були залучені до роботи в оборонно-промисловому комплексі, сьогодні знайшли можливість виробляти ту чи іншу продукцію — компоненти, софт, елементи чи навіть й готові вироби. "На фініші ми вже отримали суттєве зростання нашого оборонного промислового комплексу", — відзначає він.

SeaBaby
Морські дрони Sea Baby, літо 2023 року, зображення - прес-служба СБУ

Міністр також наголошує, що існуючи виробники працюють над збільшенням власних виробничих потужностей — як приклад він посилається на розмову з одним з директорів оборонних заводів, який вже цього року "видасть більше, ніж за два минулих роки разом" і має за останні 9 місяців 500 нових робітників.

"Це дуже прибутковий, хороший сегмент бізнесу [оборонна продукція], і якщо Україна зробить ставку на цей сегмент, матиме можливість експортувати з часом всі ці продукти за кордон. Наші вироби, які ми робимо сьогодні в Україні і які дорогою ціною проходять випробування на полі бою — це той сегмент експорту, який буде для нашої країни головним після закінчення війни", — говорить Камишин.

БПЛА
БПЛА "ШАРК", фото — "Укрспецсистемс"

Щодо 3 млрд доларів, які наступного року планують виділити на закупівлю українського озброєння, то це фактично може бути до 42,8 % від усього бюджету на "зброю та техніку" що буде виділено у 2024 році.

Так, як раніше розповідав Defense Express, всього у наступному році на закупівлю озброєння включно з боєприпасами та БПЛА, а також відновлення пошкодженої техніки витратить 265,4 млрд грн — залежно від курсу долара це може бути 6,5-7 млрд доларів.

Читайте також: Рашисти мають у "підводному" флоті два десантні катери, і це історична подія для флоту катерів-камікадзе України