xcounter
#

Скільки артилерійських снарядів може виробляти РФ: чому цей показник зараз може стати ключовим

14796
Для РФ масований артвогонь залишається єдиним засобом просування
Для РФ масований артвогонь залишається єдиним засобом просування

Хоча у мережі гуляє твердження про можливість РФ виробляти по 100 тисяч снарядів на місяць, цей показник є більш ніж фантастичним, чому - пояснюємо в окремому матеріалі

Висока щільність артилерійського вогню для РФ є єдиним засобом забезпечення будь-яких наступальних дій. І хоча показник у рекордні 60 тисяч пострілів на день станом на весну зараз істотно скоротився, але він продовжував бути доволі значним ще пів року. Лише зараз, як повідомив командувач Сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський під час телемарафону ситуація починає кардинально змінюватись.

"Ще десь місяць тому ми відповідали одним артпострілом на 6−10 [ворожих] пострілів, то зараз це відношення змінилося. Вони [армія РФ] почали відчувати нестачу снарядів", - повідомив Сирський."

Читайте також: Армія США уже 3 місяці говорить про більше виробництво 155-мм снарядів, але грошей від Конгресу все нема

Також про те що, РФ вкрай швидко випалює свої запаси боєприпасів, а промисловість не встигає за витратами прямо заявила очільниця національної розвідки Евріл Гейнс (Avril Haines) під час безпекового форуму Reagan National Defense Forum 2022.

мста

В цій ситуації головним питання є кількість боєприпасів 152-мм калібру, які РФ здатна виробляти самостійно, бо наразі знайти іноземного постачальника для поповнення своїх запасів у Кремля не вийшло, про що свідчать дані Головного управління розвідки МОУ.

Водночас відповідь на питання скільки артилерійських снарядів може виробляти РФ - таємниця найвищого рівня. Єдині вкрай розмиті й орієнтовні дані, що російська "оборонка" у 2017 році змогла відновити 0,5 млн боєприпасів та виготовити до 1,2 млн одиниць. При цьому в оригіналі мова йде про загальний показник у 1,7 млн, а його розподілення за такою пропорцією є припущенням. Також не відомо, чи був цей показник рекордним, чи стабільним протягом значного часу.

Також вкрай важливо те, що під терміном боєприпас мається на увазі будь-який боєприпас і у цю категорію можуть входити навіть патрони для стрілецького озброєння. Навіть якщо брати лише показник артилерійських боєприпасів, то це все починаючи від 20 мм (якщо брати калібри в армії РФ - з 23 мм) це не дає жодної можливості виокремити саме 122-мм та 152-мм калібр. Хоча попри це у мережі вже активно гуляє цифра, що РФ зараз може виробляти по 100 тисяч саме артилерійських снарядів великих калібрів на місяць, або 3,3 тисячі на день.

мста

Чи реальний такий темп виробництва саме артилерійських боєприпасів - сумнівно. Наприклад зараз вся оборонна промисловість США може виробляти по 15 тисяч 155-мм боєприпасів за місяць. Лише у планах до 20 тисяч одиниць на весну 2023 року та до 40 тисяч одиниць до початку 2025 року.

Але, уявимо, що виробничі потужності США та РФ відносно виробництва боєприпасів тотожні та пропорційні кількості артилерійських систем. У армії США на озброєнні, якщо брати 155-мм артисистеми у строю сухопутних сил та корпусу морської піхоти (без складських запасів та національної гвардії США) - близько 1200 одиниць (за Military Balance на 2021 рік). У армії РФ станом на 2021 рік - близько 1800 одиниць 152-мм артсистем.

Тобто, якщо навіть РФ має аналогічні виробничі потужності, як і США, то темп виробництва за співвідношенням має складати 22,5 тисячі 152-мм снарядів на місяць. Або 750 снарядів на день, що є насправді доволі високим темпом виробництва.

мста-б

Чи може така кількість у режимі онлайн поповнювати склади та забезпечувати десятки тисяч пострілів на добу, вочевидь, ні. Особливо, якщо розуміти, що потужність американської оборонної промисловості у рази більші за російську й пряме порівняння є вкрай компліментарним для РФ.

Водночас цілком логічно, що саме від артилерійського вогню для рашиської армії залежить не тільки плани щодо наступу, а навіть й оборони своїх позицій. І в цих умовах снарядний голод для армії РФ може стати ключовим фактором всього перебігу війни.

Читайте також: "Стриж" та "Рейс", дрон-камікадзе від "Укроборонпрому" чи щось втаємничене: чим б'ють по авіабазах РФ