xcounter
#

Системи захисту від БПЛА для ЗСУ від Ізраїлю - що це може бути та чи дійсно допоможе

Система знищення дронів лазером від Rafael
Система знищення дронів лазером від Rafael
4916

Ізраїль є одним з лідерів у безпілотній тематиці й тому має доволі просунуті системи боротьби з дронами і якщо брати лише публічні кейси від Elbit та Rafael, то мова йде про системи Drone Dome, ReDrone та Red Sky 2

Ізраїльські оборонні компанії можуть поставити до України системи протидії дронам після того, як отримали відповідні експортні ліцензії від уряду.

Надання відповідних дозволів відбулось ще у середині лютого, про що з опорою на власні джерела у владних колах Ізраїлю та України повідомило видання Axios. Окрім того, було зазначено, що ліцензії на експорт отримали дві компанії - Elbit та Rafael, кожна з яких має власні розробки у сфері боротьби з БПЛА. Якщо брати публічні кейси, то мова йде про системи Drone Dome, ReDrone та Red Sky 2, огляд яких та оцінку можливої реальної ефективності підготував Defense Express.

Читайте також: Як швидко корейці хочуть отримати нові F-35 і як дорого може коштувати один літак

Drone Dome

Наприклад, Rafael просуває свою систему Drone Dome, яка є повноцінним комплексом захисту від дронів "малого класу" й складається з засобів виявлення, придушення, а у додатковій версії - й фізичного знищення БПЛА.

Зокрема система складається з радіолокаційної станції з оглядом у 360 градусів, яка дозволяє виявляти цілі з надмалим показником ЕПР - 0,002 кв. м. на відстані 3,5 км. Ще одним сенсором є оптична система з нічним каналом, яка відповідає за виявлення цілей на дальності до 3 км та в автоматичному режимі знаходить цілі та відслідковує їх. Третім сенсорним елементом є станція радіотехнічної розвідки, яка пеленгує сигнали дрона та працює у діапазоні від 70 МГц до 6 ГГц.

За знищення цілей може відповідати дві системи. Перша - станція РЕБ, яка блокує передачу телеметрії з дрона та ставить завади на сигнали супутникової навігації. Друга, і це значно цікавіше - відповідає за фізичне знищення БПЛА лазерним променем.

Повна цифровізація всіх систем Drone Dome дозволяє мінімізувати швидкість реакції та працювати в автоматичному режимі та у єдиній інформаційній системі з іншими засобами ППО у загальній системі автоматизованого управління військами.

ReDrone та Red Sky 2

У публічному кейсі продуктів Elbit є одразу дві системи - ReDrone, яка доволі схожа з Drone Dome, але не містить у собі компонента для фізичного знищення дронів. З точки зору можливостей виявлення та придушення дронів, то, скоріш за все, вона має такі самі чи максимально наближені характеристики.

Інша, яка концептуально схожа з ReDrone, має назву Red Sky 2 та значно цікавіша тим, що може містити два традиційних засоби фізичного знищення дронів.

Тобто до комплексу із радара, оптико-тепловізійної системи, станції РЕБ додається ще артилерійська зенітна система, яка виконана у виді бойового модуля з великокаліберним кулеметом та повною автоматизацією алгоритмів знищення цілі з мінімальною участю людині у процесі.

Додатковим засобом знищення є автоматизована пускова з двома ПЗРК сумісна як з цілим рядом комплексів, включно зі Stinger, Mistral, Grom та "Ігла" та навіть "Стріла-3". Монтаж всіх компонентів комплексу Red Sky 2 також можливий на шасі для підвищення мобільності.

Ідеальний протидроновий комплекс для України

З огляду на реальну потребу та необхідність використання системи протидії дронам в умовах реальної війни, а не конфліктів низької інтенсивності, контртерористичних операцій чи взагалі охоронних функцій, з боку Defense Express можливо зробити висновок, що наявність системи фізичного знищення дронів є більш ніж бажаною.

Але також необхідно розуміти "місце у строю" цих засобів. За першим сценарієм мова йде про захист тилових об'єктів від ударів таких дронів-камікадзе, як Shahed-131 та Shahed-136. У цьому випадку наявність у комплексі лише засобів РЕБ не дозволить їх ефективне використання для протидії загрозі.

Відповідно до дослідження іранських дронів-каміказде, навіть придушення супутникові навігації на дистанції 5 км призведе до похибки у 250 метрів. При цьому дрон все одно впаде у районі цілі через наявність примітивного автопілота, або продовжить свій політ скоригувавши своє положення після виходу із дії РЕБ. Таким чином наявність можливості фізичного знищення цілей для захисту тилових об'єктів є важливою умовою.

У випадку використання у прифронтових районах, то придушення каналів управління дронами дозволить боротися з розвідувальними БПЛА та дронами-камікадзе типу "Ланцет". Але без системи фізичного знищення можливості також будуть обмежені вимогою постійної роботи та демаскувальним фактором випромінення завад. В цих умовах найбільш ефективним вбачається комплекс на мобільному шасі, який у пасивному режимі веде спостереження у зоні відповідальності та має саме фізичним шляхом знищувати дрони противника та регулярно змінювати позицію.

Читайте також: У США оцінили можливості РФ підняти уламки MQ-9 Reaper та дали зрозуміти чи направлять кораблі до Чорного моря