xcounter
#

Схоже, що у РФ проблеми з військовим автопромом будуть вирішувати допомогою від Ірану

14341
Схоже, що у РФ проблеми з військовим автопромом будуть вирішувати допомогою від Ірану

Якщо добре поскребти російський військовий автопром, то проблеми через санкції у ньому починаються з колінвалів та поршневої групи

Стан російської автомобільної промисловості зараз навіть для самих росіян є дуже гарним маркером реального впливу західних санкцій. Вихід західних компаній, які тримали у РФ підприємства зі збирання автівок, відсутність комплектуючих, випуск лише бюджетних авто без подушок безпеки - це те, з чим зустрілись російські автомобілісти вже зараз.

Але тепер у росіян з'явиться "чудовий вибір" - іранська Saipa, про імпорт яких вже оголосили у РФ на рівні державного видання ТАСС. При цьому у планах почати їх збирати у Санкт-Петербурзі, скоріш за все, на тих самих заводах, що раніше займались вузловим збиранням Nissan, Toyota та Hyundai.

Читайте також: Яке озброєння болгарського виробництва отримали ЗСУ на мільярди доларів, без якого було б дуже важко
Saipa Saina
Saipa Saina

Водночас за новинами про імпорт іранських легкових автомобілів, які опосередковано мають відношення до профілю Defense Express, цілком може ховатися й інший, вже пов'язаний з військовою технікою процес. Бо російський військовий автопром вкрай залежний від західних комплектуючих. А головні російські виробники військових вантажних автомобілів - "КамАЗ" та "Уральский автомобільний завод" також зазнали потужного санкційного удару.

Зокрема "Уральский автомобільний завод" залишився без мостів та передніх осей і для їх власного виробництва у квітні минулого року намагались закупити обладнання. Для розуміння рівня залежності, то для виробництва "Урал-6370" лише з основних вузлів завод закуповував трансмісію німецької компанії ZF, а передній міст - від угорської Rába. А "Урал-6370" - це не тільки база для бронеавтомобіля "Торнадо-У", а ще й тягачі для бронетехніки.

Торнадо-У Урал-6370
"Торнадо-У" - "Урал-6370"

І єдина незалежна, за деклараціями самого заводу, від іноземних комплектуючих продукція - Урал-4320. Але в ньому - двигуни від ЯМЗ та трансмісія від "КамАЗа". А ці два заводи також борються з імпортозаміщенням.

Наприклад, "КамАЗ" з березня 2022 року залишився без комплектуючих від Daimler Truck AG. А в такій моделі, як КамАЗ-6560, що використовується для шасі ЗРГК "Панцирь", також німецька трансмісія від ZF. Частка західних компонентів є у самих двигунах від "КамАЗ", його двигунобудівні підрозділи, зокрема "Тутаевский моторный завод" активно жалівся на санкції через які залишився без комплектуючих.

ЗРГК Панцирь на шасі КамАЗ-6560
ЗРГК "Панцирь" на шасі КамАЗ-6560

А реальний стан російського двигунобудування цілком демонструє розбір популярного двигуна серії ЯМЗ-530, який йде на "Урали" та "Камази" показав, що блоки циліндрів - німецькі Fritz Winter, поршнева група - американська Federal Mogul, у колінвалах деталі від німецького Mahle, електроніка - Bosch, яка вироблялась до виходу компанії у Рязані.

Тобто проблеми з імпортозаміщенням у РФ значно глибші за передні мости чи трансмісії. Й тому, цілком варто очікувати те, що разом із цивільними іранськими Saipa, до РФ почне заходити KIAN, який за роки санкцій якось налагодив виробництво копій "Урал-375" під назвою KIAN 160.

KIAN 160
KIAN 160

А також нібито самостійно виробляє копії Volvo - KIAN 500 та KIAN 700. У всіх цих моделях збройні сили РФ максимально зацікавлені, бо за багаті нафтодоларові роки підсадили свій військовий автопром на вузлове збирання із західних комплектуючих.

KIAN 500
KIAN 500
Читайте також: Армія РФ ще з 2021 року готує екіпажі на Т-34-85, є навіть окремий батальйон в Кантемирівській дивізії