xcounter
#

Армія РФ ще з 2021 року готує екіпажі на Т-34-85, є навіть окремий батальйон в Кантемирівській дивізії

9432
Рашисти готуються до параду з використанням Т-34-85, ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашисти готуються до параду з використанням Т-34-85, ілюстративне фото з відкритих джерел

Міноборони РФ має "багатий досвід" кустарного відновлення таких танків та їх використання для пропагандистських заходів

Після заяв у Кремлі про відновлення 1600 танків російська пропаганда пішла далі та заявила про ідею сформувати танкову дивізію на Т-34-85, знятих з постаментів та відновлених. На перший погляд все виглядає так, наче росіяни просто пішли шляхом ще більшого абсурду, та буквально "поїхали" на темі символічного значення Т-34 для їх пропагандистської машини.

Але схоже, що тут самі рашисти вважають, що як мінімум озвучують цілком раціональну ідею із формуванням дивізії на цих танках часів Другої світової. Бо це по суті є лише масштабуванням практик по використанню Т-34-85, що і так мали місце в армії РФ ще до повномасштабного вторгнення в Україну.

Читайте також: Чому закопати танк, навіть Т-54 чи Т-62 та перетворити на ДОТ - це не так просто, як здається

Рашистські Т-34-85 в ангарах Кантемирівської дивізії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Почнімо з того, що ті самі 30 танків Т-34-85, які РФ купила в 2019 році у Лаосу для парадів на Червоній площі, на повному серйозі були зведені в окремий батальйон в складі 4-ої танкової Кантемирівської дивізії (що до лютого 2022 року була єдиною, що мала в строю новітні Т-90М "Прорыв").

Хоча мова була скоріше про пропагандистську бутафорію, Міноборони РФ підійшло до справи мабуть занадто серйозно. І влаштувало справжній конкурсний відбір серед контрактників за право служити саме на таких "парадних" танках, конкурс складав аж начебто 13 осіб на місце. І щоб перемогти у відборі, контрактники мали досконально знати характеристики Т-34-85, зокрема особливості його експлуатації та застосування.

А хто із військових РФ пройшов відбір для служби на "пропагандистських" танках, далі на повному серйозі пройшов курс підготовки на Т-34-85, під час якого танкісти вчились обслуговувати та управляти такими машинами. Щоправда, чи пробували при цьому з них стріляти – даних поки нема.

Викуплені в Лаосу Т-34-85 в ангарах Кантемирівської дивізії,весна 2019 року, фото з відкритих джерел

Росіяни пішли на викуп в Лаосу 30 танків Т-34-85, бо не мали у власних запасах хоч якоїсь вагомої кількості таких машин, які б можна було відновити для парадів. Але водночас Міноборони РФ "своїми силами" намагалось відновити ті танки, які були доступні.

Наприклад, у відкритих джерелах можна знайти згадку, що відомство військового злочинця Шойгу в 2016 році замовило 61-ому танкоремонтному заводу в Санкт-Петербурзі ремонт та технічне обслуговування трьох Т-34-85 загальною вартістю 2,6 мільйони рублів. Також були повідомлення про те, що бронетанкові частини рашистів в окупованому Криму чи на Далекому Сході також відновлювали одиничні екземпляри "тридцятьчетвірок" для використання в "ідеологічних" заходах.

Рашистські Т-34-85 під час параду на честь "9 травня" в червні 2020 року, фото з відкритих джерел

Більш того – російська пропаганда зразка другої половини 2010-х років активно "розбирала" сюжети про те, що знятий з озброєння армії РФ лише в 1993 році танк Т-34 досі активно використовувався у світі. Зокрема під час воєн в Югославії у 1990-х роках, або ж досі служить в складі берегової оборони В’єтнаму чи в складі формувань єменських хуситів.

Тому насправді тут не варто виключати варіант, що жарти стануть дійсністю, і вслід за Т-54 чи навіть Т-10 росіяни повезуть на фронт і Т-34-85. Навіть якщо для цих танків часів Другої світової Міноборони РФ пропише "небойову" ідеологічну функцію "підйому духу" окупаційних військ на передовій.

Ешелон із "лаоськими" Т-34-85 прямує з Далекого Сходу РФ, 2019 рік, фото з відкритих джерел
Читайте також: Який танк перед Т-34 та після Т-54 РФ ще зможе зняти зі зберігання