xcounter
#

Схоже, Північна Корея отримала від РФ навіть копію ракети "Калибр", і скільки часу на це пішло

7780
Завантаження крилатої ракети 3М-14 "Калибр" на підводний човен рашистів проекту 636.6 в тимчасово окупованому Севастополі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Завантаження крилатої ракети 3М-14 "Калибр" на підводний човен рашистів проекту 636.6 в тимчасово окупованому Севастополі, ілюстративне фото з відкритих джерел

В цій історії північним корейцям треба було не тільки скопіювати ракету, але й відповідно модернізувати архаїчну субмарину

У неділю 12 березня Північна Корея провела перші в своїй історії випробування крилатих ракет морського базування, які були запущені з підводного човна. На даний момент по цій події у відкритих джерелах є хіба що такі деталі.

Під час випробувань було відстріляно дві крилаті ракети, які пролетіли до 1500 км по траекторії, що нагадувала цифру "8». Пуск цих КР відбувався із підводного човна "8.24 Yongung" ("Герой 24 серпня"), найбільшої субмарини в строю КНДР та єдиного морського носія балістичних ракет.

Читайте також: Один із союзників РФ тепер має свій "аналог ATACMS", що може стріляти мінімум на 110 км
Випробувальний пуск північнокорейських крилатих ракет з підводного човна, 12 березня 2023 року, зображення наводить Reuters

Після цих стрільб західні аналітики остерігаються, що Північна Корея отримала можливість "накривати" об’єкти не тільки на території Південної Кореї, але й Японії також. І що режим чучхе отримав заодно кращі можливості по прориву протиракетної оборони своїх ворогів у Тихоокеанському регіоні.

Втім, викладених вище деталей насправді цілком достатньо, щоб "розширити картину". Почнімо з припущення, що в цьому епізоді Північна Корея відстріляла все ж власну копію рашистської ракети 3М-14 "Калибр". Така версія проситься хоча б тому, що навіть ВМС Китаю як основну КР для своїх підводних човнів використовують теж копію "Калибра", тільки під позначенням YJ-18.

Єдиний підводний човен Північної Кореї для запуску балістичних ракет, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

Але наскільки північнокорейська копія ракети "Калибр" відрізняється від російського оригіналу, залежить від того, як саме для запуску таких ракет була модернізована субмарина "8.24 Yongung".

Цей човен, спущений на воду орієнтовно в 2019 році, базується на радянській субмарині проекту 629, де пускові шахти на три балістичні ракети розміщені в рубці підводного корабля. Цей підводний човен також має 6 торпедних апаратів, із яких однак лише 2 – над ватерлінією.

Будова єдиного підводного човна Північної Кореї для запуску балістичних ракет, ілюстративна інфографіка від H I Sutton

І тут може бути два варіанти, обидва з однаковою ймовірністю. Або ж північні корейці відстрілюють свою копію "Калібра" таким же чином, як рашисти свій "оригінал" - тобто із торпедного апарату (при цьому заряджання відбувається ззовні підводного човна і лише в торпедні апарати над ватерлінією; саме тому рашистські субмарини проекту 636.6 можуть брати на борт лише до 4 КР, хоча мають шість ТА). Але тоді виходить, що КНДР потрібно було модернізувати апаратуру управління стрільбою на своєму човні "8.24 Yongung".

Або ж північні корейці для запуску своєї копії ракети "Калибр" переробили пускові шахти в рубці підводного човна. Але тоді виходить, що режиму чучхе потрібно було б переробити цю КР для вертикального запуску, бо оригінальний "Калибр" запускається із горизонтального положення.

Парадна демонстрація китайської крилатої ракети YJ-18, копії російського "Калібра", ілюстративне фото з відкритих джерел

Окреме питання – скільки часу північнокорейським конструкторам знадобилось для того, щоб скопіювати російську ракети 3М-14 "Калибр", і коли могла відбутись передача технологій.

Тут можемо пригадати історичний приклад, що радянським конструкторам для повного копіювання ракети Tomahawk на комплекс РК-55 "Гранат", попередника "Калибра", знадобилось мінімум 3 роки. Навіть якщо зробити поправку, що конструктори КНДР в плані ракетних технологій працюють в рази ефективніше, аніж їх російські колеги, навряд чи копіювання ракети "Калибр" тривало менше, аніж 1 рік. Відповідно, передача технологій по цій КР цілком могла відбутись і до повномасштабного вторгнення РФ до України у лютому 2022 року.

Або ж тут можна згадати й інший приклад - Китай отримав у своє розпорядження зразки російського "Калібра" ще на початку 2000-х років, але от власну копію під індексом YJ-18 показав лише в 2015 році.

Китайська копія РК-55 під індексом CJ-10, він же DF-10A із копією Х-55, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Індія замовляє спільні з РФ протикорабельні ракети BrahMos на 2,5 млрд доларів