xcounter
#

Що за нову САУ "Мальва" отримали рашисти, яка має режим MRSI

15659
152-мм САУ 2С43 "Мальва"
152-мм САУ 2С43 "Мальва"

Раніше у цьому році окупанти заявляли про завершення держвипробувань САУ "Мальва", тепер перша партія цих машин потрапила у війська

Пресслужба російської держкорпорації "Ростех" повідомила, що компанія передала російському війську першу партію 152-мм самохідних артилерійських систем 2С43 "Мальва" — скільки саме машин отримали на озброєння окупанти не повідомляється, водночас російські пропагандистські медіа оприлюднили "кадри застосування новітньої установки "Мальва".

САУ 2С43
САУ 2С43 "Мальва", фото ілюстративне

Це вже друга артилерійська система з так званої "квіткової серії" (створені у рамках ДКР "Набросок"), які вперше були передані російському війську у жовтні — на початку цього місяця окупанти отримали партію 120-мм артилерійських установок 2С40 "Флокс", і буквально через день з’явилося відео з ураженням цієї машини українським FPV-дроном.

Читайте також: У РФ у наступному році запланували створити ще один армійський корпус, дивізії, бригади та навіть флотилію

Щодо САУ 2С43 "Мальва", то вперше зображення цієї системи з’явилися у 2019 році, а у 2020 на форумі "Армія" машина була представлена у закритій частині експозиції.

Водночас у травні цього року окупанти вдруге повідомили, що завершили держвипробування цієї САУ, і тут варто визнати, що російському ОПК вдалося доволі швидко поставити першу партію у війська — з урахуванням того, що часто в окупантів ці строки декілька разів зміщуються "вправо".

САУ 2С43 "Мальва" базується на шасі колісного тягача БАЗ-6010-027 "Вощина" з колісною формулою 8×8. Машина може розвивати швидкість у 80 км/год, запас ходу заявляється у 1100 км (дані від "Ростеха", раніше називався показник у 1000 км). Маса машини становить 32 тонни, довжина САУ — 13 м, ширина — 2,75 м, висота — 3,1 м.

Машина озброєна 152-мм гарматою 2А64 — як і у САУ "Мста-С" та буксированій гаубиці "Мста-Б". У "Ростех" відзначають, що нова САУ має дальність у "понад 24 км" уламково-фугасними боєприпасами, у відкритих джерелах відзначається показник у 24,5 км, активно-реактивними — 29 км (довжина ствола 47 калібрів).

Для прикладу, та ж французька САУ Caesar — а "Мальву" подекуди називають копією цієї артилерійської системи — зі стволом у 52 калібри може нищити цілі на відстані до 40 км боєприпасами підвищеної дальності ERFB і аж до 55 км — активно-реактивним VLAP.

Боєзапас САУ "Мальва" — 30 боєприпасів. Скорострільність гаубиці декларується на рівні "понад 7 пострілів за хвилину", хоча ймовірно на практиці цей показник цілком може бути меншим. САУ використовує роздільно-гільзове заряджання із застосуванням механізму досилання.

Для порівняння, для французької Caesar швидкострільність становить 6 пострілів за хвилину, німецької PzH 2000 — максимально 10 пострілів за хвилину, шведська Archer — 8 пострілів за хвилину, українська "Богдана" (за умови встановлення автомата заряджання) — 6 пострілів за хвилину.

САУ режим MRSI
Ілюстрація роботи САУ в режимі MRSI на прикладі німецької

У "Ростех" заявляють, що САУ "Мальва" має опцію так званого режиму "одночасного вогневого нальоту" або ж MRSI (Multiple Round Simultaneous Impact), коли декілька випущених по різних траєкторіях боєприпасів одночасно досягають цілі. Чи буде цей режим повноцінно працювати на практиці — незрозуміло. Водночас на оприлюдненому окупантами відео демонструється лише кадри пострілів, без влучання у ціль.

Раніше заявлялося, що російська "Мальва" отримає сучасну систему управління вогнем, водночас чи дійсно були реалізовані ці плани невідомо.

Читайте також: Більше нічого не працює: у РФ провели ядерні навчання "Гром" із залученням тих самих сил, що і рік тому