xcounter
#

Що росіяни вперше розказали про складність роботи з Ми-28, і як нам це сприймати

9676
Російські Ми-28, ілюстративне фото довоєнних часів
Російські Ми-28, ілюстративне фото довоєнних часів

Де там може бути про реальні характеристики машини, а де росіяни навмисно перебільшують

Один із російських профільних ресурсів виклав у відкритий доступ інтерв’ю з авіатехніком, що назвав себе "Ікс" та обслуговує російські ударні вертольоти типу Ми-28. Там одразу йде позначення, що російські профільні служби "бдят" та "ЗС РФ усім забезпечені", що уже задає відповідний ключ сприйняття цієї публікації.

Якщо загалом, то в цьому тексті росіяни подають Ми-28 як безвідмовну та легку в експлуатації машину, де проблеми "в польових умовах" можна виправляти ледь чи не просто натисканням пари клавіш на ноутбуці. Але тут окремо цікаво, на які саме деталі там зроблено акцент, а які деталі якби випустили з уваги взагалі.

Читайте також: Німецьке Zeitenwende в дії - від суворих правил і обмежень до злету експорту зброї
Рашистські Ми-28, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку стверджується, що Ми-28 на порядок легший в обслуговуванні, аніж наприклад на Ми-24, на котрому багато вузлів треба перебирати вручну. В той час як на Ми-28 начебто можна багато питань по обслуговуванню просто зняти, приєднавши ноутбук з відповідним програмним забезпеченням, і що мовляв "половина проблем вирішується банальним перезавантаженням усього комплексу програмного забезпечення".

В плані силової установки та обслуговування планера усі модифікації Ми-28 між собою начебто не відрізняються. Але є відмінність в тому, що електроніка на Ми-28НМ начебто в рази дозволила прискорити процес підготовки до бойового вильоту.

Двигун ВК-2500 до Ми-28, слайд з відкритих джерел

По двигуну типу ВК-2500, який використовується на Ми-28, є цікаве формулювання – "двигун надійний, серйозні відмови – не про нього", але виявляється є ліміт на "роботу двигуна в надзвичайному режимі", після вичерпання якого той же ВК-2500 треба відправляти одразу на заводське обслуговування.

Взагалі, щоб розхвалити Ми-28, там вживається пасаж, що "по аеродинаміці – це "літаюча цеглина"", і що мовляв машина настільки безвідмовна, що раніше нормативного строку там може щось зламатись хіба що в разі заводського браку. А ще для розхвалювання Ми-28 там вживається і порівняння з Ка-52 як машиною аналогічного класу, котра наче і має гарні характеристики, але в обслуговуванні набагато проблемніша, аніж його "колега".

Рашистські Ка-52 та Ми-28Н в одному льотному строю, ілюстративне фото довоєнних часів

Водночас, доволі показово, що у цій публікації по Ми-28 росіяни якби "опускають" усі деталі, які можуть стосуватись роботи цієї машини в умовах бойових дій, зокрема при застосуванні бортового озброєння.

Від Defense Express акцентуємо, що усе вище викладене слід сприймати насправді одразу в трьох ракурсах. Перший – до цього моменту росіяни не викладали розгорнутих публікацій по експлуатації Ми-28 в польових умовах, тому всі наведені деталі для початку взяти до уваги. І як з’явиться можливість, то перевірити правдивість цих деталей з інших джерел.

Рашистський Ми-28НМ з ракетою ЛМУР, ілюстративне фото довоєнних часів

Другий ракурс – слід зробити поправку і на те, що демонстрація ворогом здатності вести "війну на виснаження" може включати в себе і заяви про начебто здатність експлуатувати техніку в польових умовах без проблем аж до вичерпання нормативного ресурсу.

Ну і третій ракурс – слід ще раз звернути увагу на порівняння Ми-28 з Ка-52, де перший подається у вигіднішому світлі, аніж другий. Можливо, серед воєнно-політичного керівництва РФ зараз може зокрема дискутуватись питання і про те, який із цих двох типів ударних вертольотів зараз більш доцільно виготовляти на потужностях російського ВПК. По Ми-28 оцінки темпів виробництва у відкритому доступі поки що відсутні, по Ка-52 – заявляється 15-20 машин на рік.

Перша поява Ми-28НМ з інтегрованими ракетами "Вихрь", серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: 2,2 млрд доларів лише на ракети до Patriot та NASAMS - скільки це ракет та що ще у пакеті допомоги США