xcounter
#

Німецьке Zeitenwende в дії - від суворих правил і обмежень до злету експорту зброї

2190
Німецький танк Leopard 2A7+, фото ілюстративне, джерело – Krauss-Maffei Wegmann
Німецький танк Leopard 2A7+, фото ілюстративне, джерело – Krauss-Maffei Wegmann

Більшість експорту німецької зброї та різного військового обладнання припадає на Україну

Минулого року оборонно-промисловий комплекс Німеччини встановив власний рекорд з експорту на рівні аж у 12,2 млрд євро (13,17 млрд доларів), і це доволі знакова подія з урахуванням, наскільки обережною раніше була ця країна у питаннях поставки озброєння за кордон, а також і загальної стагнації європейського ОПК протягом декількох десятків років.

А цього року німці можуть перевершити власний рекорд, з урахуванням, що лише протягом перших шістьох місяців 2024 року Німеччина видала дозвіл на експорт на суму, що становить майже дві третини від минулорічного показника — а точніше понад 7,5 млрд євро (8,09 млрд доларів), як розповідає видання Defense News.

Читайте також: Німеччина ініціює масове озброєння ЄС далекобійними ракетами проти РФ

Звичайно, що першою в цьому списку опинилася Україна, на яку припадає більш ніж половина експорту — а це майже 4,88 млрд євро (5,27 млрд доларів) матеріальних засобів станом на 18 червня.

Для порівняння — у 2022 році було схвалено постачання зброї на 2,24 млрд євро (2,42 млрд доларів) включно із системами протиповітряної оборони. А у 2023 році ця сума збільшилася до 4,4 млрд євро (4,75 млрд доларів). Також варто згадати, що всього на оборонну допомогу Україні німці у цьому році заклали в бюджеті понад 7,1 млрд євро.

Щодо інших країн, в які Німеччина експортує свою зброю, то примітно, що було поновлено співпрацю із Саудівською Аравією, яка була припинена ще у 2018 році через вбивство журналіста Джамаля Хашоггі та невдоволенням щодо порушення прав людини.

Загалом перша п’ятірка країн, в які Німеччина експортує зброю, за результатами першої половини 2024 року виглядає наступним чином:

  1. Україна — 4,88 млрд євро;
  2. Сінгапур — 1,209 млрд євро;
  3. Індія — 153,7 млн євро;
  4. Саудівська Аравія — 132,5 млн євро;
  5. США — 110,6 млн євро.

Далі по списку йдуть Катар, Греція, Об’єднані Арабські Емірати, Бразилія та Великобританія.

Варто відзначити, що позиція Німеччини з експорту озброєння змінилася саме після повномасштабного вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року.

Rheinmetall 155-мм боєприпаси
Німецька Rheinmetall є одним з найбільших виробників артилерійських боєприпасів у світі

До того канцлер країни Олаф Шольц тримав свою обіцянку з дотримання дійсно суворих правил експорту, зокрема до країн з неоднозначною репутацією щодо прав людини, або ж в ті країни, де йде війна.

Цей поворот у Німеччині отримав назву zeitenwende, фактично йдеться про переломний момент, пов'язаний не в останню чергу з тим, що Шольц оголосив про рекордні вливання в ОПК у розмірі одразу понад 100 млрд євро.

Читайте також: Німеччина випробує субмарину для Ізраїлю, за цим стежитимуть два розвідувальні кораблі РФ