xcounter
#

Росія ще 40 років назад вперше підняла в повітря Ми-28, але чому досі його допрацьовує

11957
Перший дослідний зразок Ми-28 у повітрі, 1982 рік, зображення з відкритих джерел
Перший дослідний зразок Ми-28 у повітрі, 1982 рік, зображення з відкритих джерел

Які концептуальні та інші моменти впливають на те, що рашисти досі працюють над цим вертольотом

Профільні рашистські ресурси відрефлексували, що аж 40 років назад, 10 листопада 1982 року, відбувся перший політ ударного гелікоптера типу Ми-28. Тут ми можемо додати самостійно, що хоча вперше росіяни підняли Ми-28 в повітря ще 40 років назад, але доопрацьовують вони цю машину досі.

Наприклад, наприкінці жовтня 2023 року стало відомо, що РФ нарешті поставила далекобійні протитанкові ракети "Вихрь" на Ми-28НМ, але при цьому апаратура вертольотів видає дивні проблеми. І це уже не кажучи про спроби рашистів використовувати ці вертольоти як "мисливці за БПЛА".

Читайте також: Як Болгарія робила БМП-23 на шасі від МТ-ЛБ, і наскільки це було вдало
Перша поява Ми-28НМ з інтегрованими ракетами "Вихрь", серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Тут логічно виникає питання, а чому ж в росіян так вийшло, що вони й за 40 років потому після першого польоту продовжують доводити Ми-28. Дати відповідь на це питання потрібно саме для того, щоб мати зважену характеристику можливостей нашого ворога. І тут можна побудувати наступне припущення.

Схоже, у випадку з проектом Ми-28 все пішло саме так, бо росіяни 1) не могли до кінця визначитись із остаточною концепцією використання на полі бою цієї машини, та 2) як мінімум з кінця 1980-х років позиціонують цей ударний вертоліт скоріше як "експортний" продукт.

Так еволюціонувало бачення майбутнього Ми-28 на різних етапах розробки, зображення з архівних джерел

Нюанси із концептуальною невизначеністю в творців Ми-28 почались ще на етапі проектування, яке стартувало аж 1968 році і як розвиток проекту Ми-24, у 1976 році концепція машини за новим запитом радянських військових була кардинально перероблена, і лише в 1982 році відбувся перший політ.

Але ж після цього був ще один етап доопрацювання проекту Ми-28, і аж в 1988 році стартували випробування модернізованої версії цієї машини під індексом Ми-28А.

Якщо спростити подальшу історію Ми-28, то 1990-ті та 2000-ні роки пішли по факту на кілька циклів випробувань цієї машини, перший контракт на поставку для армії РФ було підписано лише в 2005 році, постановка на озброєння указом президента РФ відбулась в 2008 році, постановка на озброєння указом Міноборони РФ – лише в 2013 році.

Перший дослідний зразок Ми-28А, архівне фото з відкритих джерел

І якби ж то після цих всіх перипетій Ми-28 можна було би назвати вертольотом, що повністю задовольняє вимоги російських військових. Аж ніяк – в 2017 році у відкритому доступі циркулювали висловлювання екс-командувача "ВКС РФ" Віктора Бондарєва, що електроніка на Ми-28 "провальна", і це показав зокрема досвід бойових дій у Сирії. Мовляв, вертолітники після бойового вильоту через електроніку "три дні ходили з червоними очима".

Якщо уже продовжувати момент про концептуальну невизначеність рашистів із Ми-28, то варто звернути увагу на таке – чомусь росіяни пішли на інтеграцію своїх далекобійних ракет типів ЛМУР та "Вихрь" лише на машини модифікації Ми-28НМ, яких мають лише близько десятка, і не охоплюючи таким апгрейдом інші варіанти цих вертольотів.

Російський Ми-28 та Leopard 2A4 під час випробувань у Швеції, 1995 рік, архівне зображення з відкритих джерел

Щодо "експортної" орієнтованості проекту Ми-28, то тут варто нагадати, що уже в 1990 році СРСР планував продати ліцензію на виробництво цих вертольотів Іраку, під назвою Ми-28Л, і це задовго до офіційної постановки на озброєння. Але це не відбулось через вторгнення Саддама Хусейна до Кувейту.

Також Defense Express в одній із своїх публікацій розповідав про те, як росіяни в 1995 році намагались продати Швеції Ми-28, і чому не вийшло. І також – що вже влітку 2022 року, навіть на тлі вже понесених втрат, рашисти пішли на продаж мінімум шести Ми-28Н для Уганди.

ВПС Уганди відзначають завершення 8-місячних курсів підготовки персонала на Ми-28Н, березень 2023 року, фото - The Nile Post
Читайте також: Чому РФ дуже сильно знадобились двигуни до вертольотів з Єгипту, Пакистану та Бразилії