xcounter
#

Чому РФ дуже сильно знадобились двигуни до вертольотів з Єгипту, Пакистану та Бразилії

Ми-8 збройних сил РФ
Ми-8 збройних сил РФ
10652

Москва навіть готова купляти списані двигуни й "йде на поклін" заради чотирьох одиниць ТВ3-117 та його неліцензійної копії ВК-2500

РФ намагається повернути, точніше - викупити, продані раніше вертолітні двигуни у Єгипту, Пакистану та Бразилії. При цьому залучаючи для цього максимально високі дипломатичні канали та зустрічі на рівні з президентами цих країн.

Зокрема, як пише The Wall Street Journal, це стало предметом обговорення з президентом Єгипту Фаттахом Ас-Сісі. Зазначається, що перемовини про двигуни для вертольотів відбулись вже після того, як Каїр відмовив РФ у постачанні боєприпасів, які дуже хотів отримати Кремль торік.

Читайте також: У РФ похизувались використанням самонавідних касетних боєприпасів "Мотив-3М" під Авдіївкою: що це і про що говорить

Також видання має суперечливу інформацію від різних джерел щодо рішення Єгипту відносно продажу російських двигунів, при цьому мова йде про "сотні" двигунів. Офіційно - представник єгипетського уряду це спростував, підкресливши, що Каїр не поставить під загрозу власну безпеку, але три неофіційних джерела видання заявили про готовність найближчим часом відправити 150 двигунів.

Ка-52 Єгипет
Єгипетський Ка-52

Зазначимо, що у єгипетських збройних сил, відповідно до Military Balance, 46 Ка-52, близько 13 Ми-24, 40 Ми-8 та 3 Ми-17. І хоча видання вказує лише останні два типи вертольотів, двигуни від яких затребувала РФ, вочевидь мова йде ледь не про всі запаси вертолітних двигунів для радянсько-російських машин. Тим паче, що всі вони використовують ТВ3-117 та його неліцензійну копію ВК-2500 (де кількість контрабандних деталей ще під величезним питанням).

ВК-2500 та ТВ3-117
ВК-2500 та ТВ3-117

Але цілком можливо, що історія повториться, як у випадку зі снарядами, коли Каїр відмовив їх продати до РФ, але пішов на угоду із США, які, за інформацією американських ЗМІ, викупили їх для України. Й цілком можливим фактором цього стала якраз публікація цієї інформації у впливових виданнях.

Зрештою, рішення Єгипту продати свої запасні двигуни для своїх вертольотів - це дещо більше ніж постріл собі в ногу, бо не лише ускладнить відносини з США та ЄС, а й загрожує поставити на землю половину свого авіапарку.

При цьому назавжди, бо єдиним альтернативним, точніше - оригінальним джерелом вертолітних двигунів є Україна. А, якщо Каїр дійсно погодиться на угоду з Москвою, то під питанням може опиниться і друга частина вертолітного парка Єгипту на американських та європейських машинах, включно з 45 одиницями AH-64D Apache.

AH-64 Apache
AH-64 Apache

Ще один важливий аспект - кількість двигунів, які РФ хоче отримати від Бразилії та Пакистану. Мова йде лише про 12 та 4 одинці відповідно від вертольотів Ми-35, тобто тих самих ТВ3-117, ВК-2500. І це дуже вагомий показник того, як Кремль ганяється по всьому світу заради одиничної кількості вертолітних двигунів для своїх вертольотів.

Як пише видання, РФ хотіла викупити у Бразилії списані двигуни, але отримала відмову. Щодо Пакистану, то офіційно Ісламабад взагалі спростував навіть звернення з боку РФ.

Водночас причина, чому Москва дійсно ганяється за вертолітними двигунами по всьому світу бодай у будь-якій кількості цілком зрозуміла. Ще у квітні 2023 року у РФ визнали, що попри заявлене виробництво 300 двигунів ВК-2500 на рік реальна потреба в них - 500 одиниць. А ці двигуни потрібні для абсолютної більшості російських вертольотів: Ми-8, Ми-24, Ми-35, Ми-28, Ка-27, Ка-31, Ка-32 та Ка-52. І окрім армії вони потрібні й для цивільної авіації.

вертольоти рф

Але, здається, якщо у РФ "кров з носа" потрібні навіть списані двигуни з Бразилії та хоч чотири з Пакистану, реальне виробництво ВК-2500 значно менше за декларації. А це означає, що контроль над продажем будь-яких ТВ3-117 та ВК-2500 має бути більш ніж посилений.

Читайте також: Один з літаків ПС США може залишитися без своєї 105-мм гармати і зрештою бути "бомбовозом"