xcounter
#

Один з літаків ПС США може залишитися без своєї 105-мм гармати і зрештою бути "бомбовозом"

4855
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

І це ще один яскравий приклад того, як сьогодні військове керівництво різних країн переосмислює роль того чи іншого озброєння на полі бою — у тому числі й з урахуванням висновків, зроблених з війни в Україні

Повітряні Сили США наразі переосмислюють, як вони будуть в майбутньому використовувати на полі бою свої ганшипи AC-130J Ghostrider, і сьогодні під питанням залишається нюанс із тим, а чи залишить служба на цих літаках їхні культові 105-мм гармати, особливо у контексті ймовірного протистояння з таким противником, як Китай.

Таку інформацію виданню Defense News повідомило Командування спеціальних операцій ПС США (Air Force Special Operations Command, далі — AFSOC) — служба активно переосмислює роль цього літака на полі бою, і розглядає варіанти, як вона може підвищити летальність, універсальність та можливість адаптації своїх літаків AC-130J "в широкому діапазоні експлуатаційних сценаріїв, одночасно гарантуючи, що він залишиться життєво важливим активом".

Читайте також: Ізраїль передумав продавати танки Merkava, тому Т-80У для ЗСУ від Кіпру навряд чи будуть

Рішення про демонтаж 105-мм гармати з цього літака офіційно ще не прийнято, таку інформацію відзначає одне з анонімних джерел видання з ПС США. Також не прийняло рішення, чим саме замінять гармату — якщо взагалі замінять. Водночас інше джерело видання стверджує, що демонтаж цього озброєння — вже "доконаний факт".

Але навіть якщо рішення буде прийняте вже сьогодні, то роботи з демонтажу гармат проведуть не раніше 2026 року — бо командування банально не має засобів, щоб провернути таку процедуру — зняти гармати, і "залатати" діри або ж встановити щось на заміну. Та й загалом це буде аж геть не простий процес, зокрема у AFSOC наголосили, що на місце гармати не можна буде встановити той же лазер, який раніше розглядався як варіант озброєння AC-130JAC-130J.

Причини, чому AC-130J Ghostrider може залишитися без гармати, доволі очевидні (хоча тут також варто зауважити, що йдеться лише про 105-мм гармату, а про 30-мм не згадується) — що цей літак не зможе ефективно працювати в умовах, коли ворог має потужну протиповітряну оборону, і тому для нього шукають нові варіанти використання на полі бою.

крилаті ракети військово-транспортний літак
Відстріл крилатих ракет AGM-158 із транспортного літака C-130 під час випробувань за проектом Rapid Dragon, листопад 2022 року, фото з відкритих джерел

Не виключено, що AC-130J Ghostrider зрештою може бути на полі бою таким собі "бомбовозом" — з урахуванням того, що ПС США мають проєкт Rapid Dragon із запуску крилатих ракет типу AGM-158 з військово-транспортних літаків типу С-130 чи C-17.

Читайте також: Gripen E буде літати до 2060 року, але шведам треба думати й про нові літаки: які зараз є варіанти