xcounter
#

Єгипет розгортається до України та постачатиме боєприпаси, але не на пряму: чим ще Каїр може посилити ЗСУ

Єгипет є одним з найбільших операторів російських ЗРК
Єгипет є одним з найбільших операторів російських ЗРК
6411

Якщо Каїр дійсно змінить своє рішення та відкриє свої запаси для перепродажу для України, то це буде справжнім "Клондайком" з вкрай необхідним для ЗСУ озброєнням

Після витоку "секретних документів" в одних з яких йшлось про те, що влада Єгипту розмірковує над початком таємного продажу 122-мм некерованих реактивних снарядів, які сумісні "Градом", до РФ, позиція Каїру змінилась.

І тепер країна готова постачати до України озброєння, але не на пряму, а через США. Про це пише Washington Post, з посиланням на деякі нові файли з тієї самої злитої інформації. Зокрема рішення щодо продажу Єгиптом за цією схемою снарядів у калібрі 152- та 155-мм було досягнуто десь на початку березня й не пізніше 9 числа.

Читайте також: У пакеті з ракетами Spike для Греції також є й безпілотники Orbiter 3, і вони там насправді не просто так

З огляду на те, що США для Єгипту є насправді ключовим оборонним партнером, від якого залежать цілі сегменти боєздатності країни. Зокрема треба згадати й про ліцензійне збирання танків Abrams, величезний парк американських бойових машин, включно з двома тисячами M113.

армія Єгипту
Насправді армія Єгипту більше "західна" ніж "радянська" (фото: Egyptian Armed Forces)

А ще винищувачі F-16, які насправді становлять основу повітряних сил країни, величезна кількість іншого озброєння, включно з флотом з основною ПКР у вигляді Harpoon, а також плани щодо закупівлі F-35 та Patriot. І хоча Каїр роками намагався отримувати зброю, як від Вашингтона, так й від Москви, паралельно закуповуючи у Європі, намір продажі зброї до РФ не могли не мати наслідків.

РФ Єгипет
Але те, що Єгипет десятиріччями отримував від Москви озброєння, у Кремлі вважалась фактором виключної залежності (фото: Egyptian Armed Forces)

Водночас, якщо ж звісно інформація щодо продажу через США до України артилерійських боєприпасів підтвердиться, то цілком можливо розраховувати на те, що Каїр погодиться продавати за аналогічною схемою певне озброєння, яке критичне для України зараз.

Й тут, завдяки тому, що Єгипет багато років закупляв радянське, а згодом й російське озброєння, відкриває доволі широкі можливості. Зокрема, країна побудувала свою протиповітряну оборону саме на цих системах й має на озброєнні (за Military Balance): близько 18 С-300, понад 40 "Буків", застарілі С-75 та С-125, "Куби", а також ще понад 20 "Торів".

ракета зрк

Й хоча мова може не йти про передачу самих ЗРК, але для України вкрай важливо поновлювати запаси ракет до радянських систем. Й тут перепродаж їх через США буде більш ніж важливим для Повітряних Сил України.

Також, хоча аналогічний сценарій значно фанатичніше, але все ж таки Єгипет експлуатує близько 46 МиГ-29М, які замовив у РФ у 2018 році. Ці машини є модернізованою версією літаків зі значно ширшими можливостями, бо вже відповідають рівню багатофункціональних машин та отримали новіший прицільно-радіолокаційний комплекс.

МиГ-29М
МиГ-29М повітряних сил Єгипту (фото: Egyptian Armed Forces)

Але звісно навіть в теорії така схема означає те, що Єгипет має отримати відповідну компенсацію, а не просто продати озброєння, яке вже давно у світі коштує не лише грошей. Тому якраз тут й може на перше місце вийти бажання Каїра отримати F-35 та Patriot.

А зрештою перед багатьма країнами, які експлуатують російське озброєння, з'явилась вже непримарна загроза залишитись з металобрухтом. По-перше, за співпрацю з РФ є ризик отримати санкції. По-друге, з кожним днем Кремлю все важче виконувати свої зобов'язання з обслуговування проданого озброєння, не те що виробляти нове на експорт.

Ка-52 Єгипет
Єгипетський Ка-52

Зокрема чудовий приклад двигуни ВК-2500, які використовуються в абсолютній більшості російських вертольотах. У РФ вже визнали, що можуть виробляти лише 300 на рік, при потребі у 500. І це лише для себе, не говорячи про величезний парк машин, які пішли на експорт. І на чому будуть літати майже півсотня єгипетських Ка-52 чи з десяток Ми-24, також залишається великим питанням для самого Каїру. А ось відносно аналогічної кількості AH-64D Apache таких проблем та ризиків немає.

Читайте також: Не тільки F-16 вкрай потрібні для перемоги: Пентагону нагадали про півсотні MQ-9 Reaper, які все одно виводяться з експлуатації