xcounter
#

Роботи захоплюють Бундесвер: в Німеччині випробовують ізраїльську роботизовану наземну платформу

693
Сухопутні війська ЗС Німеччини зацікавились ізраїльською наземною роботизованою платформою Probot / Фото: Elbit Systems
Сухопутні війська ЗС Німеччини зацікавились ізраїльською наземною роботизованою платформою Probot / Фото: Elbit Systems

Німецькі військові під керівництвом Управління розвитку армії та Федерального управління Бундесверу з обладнання, інформаційних технологій і технічної підтримки (BAAINBw) здійснюють випробовування та оцінку різних наземних безпілотних машин (UGV) в умовах, що наближені до бойових. Серед оцінюваних німцями наземних роботів і UGV Probot, що розроблений та виготовляється ізраїльською компанією Roboteam (є дочірньою компанією Elbit Systems)

Польові випробування наземної робототехніки проводяться в рамках програми "Безпілотні наземні транспортні засоби для підтримки спішених сил" ("Unmanned Ground Vehicles zur Unterstützung abgesessener Kräfte". Про це повідомляє німецький профільний інтернет-ресурс Soldat & Technik.

Бундесвер випробовує UGV Probot від ізраїльської компанії Roboteam, що є дочірньою компанією Elbit Systems, Defense Express
Транспортування пораненого до пункту збору поранених може здійснюватися як безпосередньо оператором, так і автономно / Фото: Elbit Systems

Зокрема, за оприлюдненою на сайті інформацією, програма тестування, в якій взяв участь і ізраїльський Probot включала визначення характеристик прохідності наземних роботизованих систем, оцінку можливості передачі даних та дистанційного управління, оцінку зручності використання автономних функцій роботів та бойову стрільбу за підтримки UGV.

Читайте також: Інозамовник зацікавився українською роботизованою платформою Camel від компанії Roboneers

В компанії Elbit позиціонують Probot у якості спеціалізованого робота для виконання бойових, розвідувальних та логістичних завдань. Ця компактна наземна роботизована платформа має невеликі габарити: довжина – 1,95 м; ширина – 1,33 м; висота – 1,12 м.

Бундесвер випробовує UGV Probot від ізраїльської компанії Roboteam, що є дочірньою компанією Elbit Systems, Defense Express
UGV Probot від ізраїльської компанії Roboteam, що є дочірньою компанією Elbit Systems / Фото: Roboteam

При тому, що ізраїльський робот важить 435 кг, він може перевозити 750 кг корисного навантаження. Електричний привід на всі чотири колеса (опціонально на колеса може встановлюватись додаткова гумова гусенична стрічка), що живитсья від акумулятора 48В, забезпечує вісім годин роботи зі швидкістю до 12 км/год.

Керуючись із виконаної у захищеному варіанті консолі оператора, Probot може записувати 360 зображень за допомогою камер денного/нічного бачення, підтримуваних інфрачервоним освітленням, разом з даними GPS і передавати їх через захищену мобільну багатоканальну IP мережу ad hoc. В умовах видимості дальність дистанційного управління досягає 1500 метрів.

Бундесвер випробовує UGV Probot від ізраїльської компанії Roboteam, що є дочірньою компанією Elbit Systems, Defense Express
Ізраїльські UGV Probot також активно випробовують під час виконання реальних завдань і французькі військові / Фото: Сухопутні війська ЗС Франції

Веб -сайт зазначає, що Probot деякий час використовувався у ЦАХАЛ, а французька армія вибрала версію Probot для випробувань під час виконанняреальних завдань. Згідно з повідомленням французьких військових від травня минулого року, система брала участь у конкурсі, в якому їй протистояли ще чотири інших пропозиції.

Чотири з цих систем були розгорнуті з березня по червень 2021 року солдатами 126 -го піхотного полку ЗС Франції в рамках операції "Barkhane" в Сахелі. Ці тести є частиною більшої навчальної програми, яку французька армія проводить з певною метою – отримати відгук від піхотного підрозділу про використання наземних роботизованих машин при виконанні завдань.

Раніше Defense Express повідомляв, що в Міністерстві оборони України сформували вимоги до наземних бойових дронів та оголосили про проведення державних порівняльних випробувань.

Ми також писали про те, що в "Десні" проходили порівняльні випробування роботизованих систем, а за їх ходом спостерігав міністр АндрійТаран.

Читайте також: Битви роботів: світ та Україна (відео)