xcounter
#

​Рашисти замість колись разрекламованих "Бумеранг" та "Курганец" використовують радянські МТ-ЛБ та китайські Desertcross

російський парк БТР і БМП стрімко зменьшується
російський парк БТР і БМП стрімко зменьшується
24717

Дно в запасах бронетранспортерів та бойових машин у РФ все ж таки починає проглядатись

Одна из найбільш критичних категорій втрат російської техніки в останні місяці - це БТР та БМП. Як і в ситуації з танками, запаси БТР та БМП в Росії вважались невичерпними, крім того, продовжується виробництво БМП-3 на Курганському заводі.

Тим не менш, серйозні втрати в техніці, понесені протягом 2022-2023 років і, особливо, втрати під час битви за Авдіївку, призвели до ситуації, коли дно в запасах бронетранспортерів та бойових машин починає проглядатись.

Читайте також: Скільки живої сили, техніки та артилерії має армія РФ, і як довго зможе воювати

Першою тривожною для росіян ознакою стало активне зняття з консервації старих БМП-1 влітку 2022 року. До цього останні БМП-1 в російській армії залишались на озброєні лише в кількох мотострілецьких полках на Далекому Сході.

Графік OSINT-дослідника Річарда Верекера свідчить про те, що втрати на фронтах БМП-1 почали переважати над БМП-2 - найбільш поширеною бойовою машиною піхоти в російській армії. В січні-лютому 2024 спостерігається новий етап зростання втрат БМП-1 та зниження втрат БМП-2. В той же час зростання втрат БМП-3 пов’язано з активізацію російських наступальних дій в районі Іванівського та Роботиного, де підрозділи противника понесли втрати в цих БМП.

Замість Бумерангів та Курганців – МТ-ЛБ та Desertcrossб Втрати російських БМП на інфографіці WarSpotting.net, Defense Express
Втрати російських БМП на інфографіці WarSpotting.net

Іншою ознакою для російських запасів техніки стало стрімке зростання обсягів використання МТ-ЛБ у якості бойової машини піхоти. В період з 20 лютого по 7 березня за статистикою візуально підтвердженої знищеної техніки, що веде дослідник Ендрю Перпетуа, росіяни втратили 63 МТ-ЛБ.

При цьому, з’являються цілі ділянки фронту, де Т-55, Т-62 і МТ-ЛБ є основною технікою наступаючих підрозділів, зокрема, така ситуація в районі Новомихайлівки, де наступальні дії ведуть підрозділи з Далекого Сходу.

Замість Бумерангів та Курганців – МТ-ЛБ та Desertcrossб російський гусеничний БТР МТ-ЛБ, укріплений колодами, які використовувалися як додатковий бронезахист / Фото з відкритих джере, Defense Express
російський гусеничний транспортер МТ-ЛБ укріплений колодами, що використовуються як додатковий бронезахист, фото з відкритих джере

Крім того, російські війська все активніше застосовують китайські баггі Desertcross 1000-3 прямо на полі бою, для доставки піхоти. Їх активне застосування в цій не властивій їм ролі помічене на Лиманському, Запорізькому, Херсонському напрямках.

З кінця лютого за даними Ендрю Перпетуа вже підтверджено знищення 19 таких баггі. Варто розуміти, що піхота в цій техніці не має жодного захисту. Разом з тим, за повідомленнями військових, в районі Роботиного противник активно застосовує і квадроцикли під час штурмових дій.

Замість Бумерангів та Курганців – МТ-ЛБ та Desertcrossб Незважаючи на те, що всюдиходи Desertcross 1000-3 китайського виробництва в РФ позиціонувалися як тиловий транспорт, ворог використовує їх у штурмових діях, Defense Express
Незважаючи на те, що всюдиходи Desertcross 1000-3 китайського виробництва в РФ позиціонувалися як тиловий транспорт, ворог використовує їх у штурмових діях

Очевидно, зростання обсягів використання в ролі бронетранспортерів та бойових машин техніки, яка для цього не призначена, свідчить про неспроможність російської військової промисловості компенсувати понесені в боях втрати за рахунок власного виробництва техніки.

Нових БМП-3 виготовляється недостатньо, а виробництво нових БМП-2 так і не відновилось. Якщо колись аналітики та звичайні любителі уявляли російську армію в 2024 році з "Арматами", "Бумерангами" та "Курганцями" на озброєнні, то у війні з Україною РФ дійшла до того становища, де наступ ведеться на МТ-ЛБ та китайських баггі за вогневої підтримки Т-55, а не "Армати". Сучасна російська техніка знову урочисто проїде перед Путіним на параді 9 травня після його переобрання, а російська піхота - вмирати біля догораючого Т-55.

Замість Бумерангів та Курганців – МТ-ЛБ та Desertcrossб Перекидання рашистських Т-54 і Т-55 залізницею, Defense Express
Перекидання рашистських Т-54 і Т-55 залізницею, фото з відкритих джерел

Раніше Defense Express розповідав про те, що рашисти почали ставити "Контакт-1" на свої Т-54, але це не їм допомогло.

Читайте також: Москва поспішає із наступом: все більше застарілої техніки застосовується в боях на фронті