xcounter
#

Рашисти показали свій новий "шушпанцер" на базі БТР-Д одразу з двома мінометами

17572
Озброєний двома мінометами "Василек" БТР-Д
Озброєний двома мінометами "Василек" БТР-Д

Противник продовжує свої експерименти зі встановлення різного озброєння на бронетехніку

Значні втрати озброєння та військової техніки на полі бою змушують російське окупаційне військо кидати в бій різні імпровізовані "шушпанцери" — з лютого 2022 року противник демонстрував низку різних "франкенштейнів", які він використовує на полі бою.

Ерзац-Солнцепек
Ерзац-"Солнцепек" рашистів, фото ілюстративне, червень 2023 року

Серед них трапляються як дійсно небезпечні варіанти, як-от "ерзац-Солнцепек" з РСЗВ А-22 від "Зубра", так і доволі дивні та незрозумілі рішення на кшталт МТ-ЛБ з корабельною зенітною установкою 2М-3, які виготовляються ледь не серійно, і яку скептично оцінюють навіть у РФ.

Читайте також: Вибухова зустріч "Гвоздики" з ударним дроном і полювання на російський "шушпанцер" з А-22 (відео)

Водночас на одному з відео нещодавно засвітився новий "шушпанцер" російських повітряно-десантних військ на базі БТР-Д, який оснащений одразу двома 82-мм мінометами 2Б9М "Василек".

На полі бою така варіація раніше не була помічена, водночас це не вперше, коли окупанти тестують такі "подвійні" варіанти з озброєнням — раніше на більш "класичній" платформі для своїх "шушпанцерів" противник демонстрував варіант, де на самохідному мінометі розташували також й блок УБ-32 для відстрілювання НАРів.

МТ-ЛБ
Новий російський "Франкенштейн" на базі МТ-ЛБ

Нагадаємо, БТР-Д — радянський авіадесантний бронетранспортер, створений на базі БМД-1. Згідно з даними Military Balance, РФ має у своєму активі 600 БТР-Д, 100 БТР-РД та 150 БТР-3Д, водночас дослідники з Oryx відзначають, що з лютого 2022 року РФ втратила 81 одиницю БТР-Д.

БТР-Д
БТР-Д

Міномет 2Б9М "Василек" має масу у бойовому положенні у 632 кг, максимальна технічна скорострільність — 170 пострілів за хвилину, максимальна практична скорострільність — 100-120; може нищити цілі на мінімальній дальності у 800 м і максимальній — до 4270 м.

Читайте також: Уражено новий "шушпанцер" рашистів на базі БТР-80: оператор переобрав ціль за секунди до влучання (відео)