xcounter
#

Протикорабельною ракетою RBS-17 по наземній цілі: ЗСУ вкотре продемонстрували виняткову винахідливість (відео)

RBS-17
RBS-17
35718

RBS 17 - шведський протикорабельний комплекс з ракетами Hellfire

Бійці Збройних Сил України показали використання протикорабельного комплексу RBS 17, який був переданий Швецією ще літом.

Цей комплекс був створений для знищення малорозмірних кораблів та використовує ракету AGM-114C Hellfire з лазерним наведенням, адаптовану для пуску з землі та дальністю знищення цілей на рівні 8 км. Але справа в тому, що ЗСУ її застосовує для ударів по наземних цілях.

Читайте також: До Білорусі рашистів вже звозять у товарних вагонах і перекидають понтони: Генштаб ЗСУ попереджає про реальність загрози

Але складність полягає у тому, що для наведення на ціль використовує саме лазерна підсвітка цілей для чого використовується спеціальна станція. У базовій версії з цим немає проблеми, бо розрахунок доволі компактно розміщується і координує свої дії. Навідник підсвічує надводний об'єкт лазером, здійснюється пуск, ракета захоплює ціль і знищує її своєю 8-кг бойовою частиною.

Але коли мова йде про знищення наземної цілі питання підсвічування цілі в умовах суходолу, з обмеженою прямою видимістю. І з огляду на все, це питання було вирішено. Не виключно, що шляхом підсвічування цілі навіть не з землі, а БПЛА з лазерним каналом.

Водночас ЗСУ вже отримала дрони, які мають саме такий засіб підсвічування цілі, наприклад, БПЛА Puma, партію яких передали ще у квітні. Таким чином з'являється можливість взагалі здійснювати запуск не у прямій видимості.

Також Україна отримувала й інші дрони, які можуть підсвічувати ціль для наведення ракет з напівактивним лазерним наведенням, а також, скоріш за все, й інші засоби передового наведення. Тобто потроху розбудовується вкрай важлива інфраструктура для забезпечення використання наймасовішого виду високоточної зброї, яка використовує саме лазерну підсвітку цілі.

Нагадаємо, що ракети AGM-114 Hellfire з лазерним наведенням у вересні передала й Норвегія. Більше того, це доволі масова ракета, яку виробили десятки тисяч одиниць.

Читайте також: ​Збираємо для 5-го окремого штурмового полку