xcounter
#

"Предок" для MIUS і Bayraktar TB3: Британія тестує реактивні БПЛА на авіаносці

2577
Британський авіаносець HMS Prince of Wales не обладнаний катапультою для запуску літальних апаратів
Британський авіаносець HMS Prince of Wales не обладнаний катапультою для запуску літальних апаратів

Туреччина і Велика Британія мають угоду про обмін технологіями в сфері військово-морських озброєнь, зміст якої – не розкривається. Цілком можливо, що "безпілотні" напрацювання Лондона по своїм авіаносцям Анкара зможе використати для проекту свого легкого авіаносця TGG Anadolu

Британський портал UK Defense Journal розповів такий цікавий епізод. Зараз другий авіаносець ВМС Великої Британії, HMS Prince of Wales, перебуває біля берегів Шотландії та готується до участі в навчаннях Joint Warrior.

Поки що другий британський авіаносець готується приймати на борт винищувачі F-35B, які увійдуть до постійного складу авіагрупи корабля.

Читайте також: США ризикнули та вперше за 34 роки тричі підривали 18 тонн вибухівки біля нового авіаносця
До цього персонал авіаносця HMS Prince of Wales уже проводив тестові посадки винищувачів F-35B на палубу свого корабля

А тим часом британські військові моряки проводять такий цікавий експеримент: вони з палуби HMS Prince of Wales запускають безпілотники Banshee Jet-80, що оснащені одразу двома реактивними двигунами, відтак – можуть імітувати тепловий слід реального бойового літака і виступати в ролі мішеней.

Нюанс – британські дрони-мішені Banshee Jet-80 призначені для запуску з наземної поверхні, за допомогою стаціонарного обладнання і катапульти, а тут такі безпілотники запускають за допомогою колісного возика та з палуби авіаносця HMS Prince of Wales, котрий не має катапульти для запуску будь-якого типу літальних апаратів.

Безпілотний літальний апарат Banshee Jet-80 на палубі авіаносця HMS Prince of Wales, фото ілюстративне

Власне, це - перший у новітній історії приклад, коли британські ВМС відпрацьовують запуск реактивного БПЛА з палуби свого авіаносця.

Очевидно, що такі напрацювання Велика Британія в першу чергу використає для проекту власного палубного "веденого" дрона Vixen, що має виступати "молодшим" партнером F-35B. Але цілком можливо, що такими "безпілотними" (або бодай частиною їх) Велика Британія поділиться з Туреччиною, котра зараз веде аналогічні програми палубних БПЛА MIUS та Bayraktar TB3.

Рендер британського палубного БПЛА за проектом Vixen

Тим більш, що у квітні 2021 року міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес та його турецький колега Хулусі провели перемовини, результат яких – Лондон та Анкара домовились посилити свою взаємодію у сфері ведення військово-морських операцій та обміну технологіями.

Деталі цих домовленостей – не розкривались.

Рендер, що зображає майбутній легкий авіаносець ВМС Туреччини TGG Anadolu та реактивний палубний БПЛА MIUS
Читайте також: Крила Anadolu: нові подробиці про морські ударні БпЛА MIUS та Bayraktar TB3 від розробника