xcounter
#

Польський самохідний міномет Rak: чи є шанси пришвидшити постачання та більше адаптувати його під потреби ЗСУ

Польський самохідний міномет Rak (всі фото: Wojsko Polskie)
Польський самохідний міномет Rak (всі фото: Wojsko Polskie)
5277

Самохідні міномети мають величезне значення для протидії піхотним штурмам навіть в умовах активної контрбатарейної боротьби, але й досконалий у цьому питанні Rak цілком має вкрай важливу та цікаву можливість стати більш адаптованим до потреб "важких" мехбригад

Після того, як Україна замовила дійсно вкрай необхідні самохідні мінометні системи Rak, при цьому одразу у кількості трьох ротних комплектів, то головним питанням залишаються строки постачання. Зокрема для Війська Польського Huta Stalowa Wola у період з 2016 по 2021 рік в середньому виготовляв за 12 місяців два ротні комплекти.

Одразу зазначимо, що Rak вкрай важливо міряти саме у таких одиницях, бо це готовий та оптимізований підрозділ, ядром якого є автоматизація управління вогнем. А у ротний комплект входить більше небойових машин, ніж бойових і на 8 самохідних мінометів припадає одразу 4 командирські машини, 2 розвідувальні, 3 транспортних та 1 ремонтна.

Читайте також: Румуни понад 30 років назад провели реальний бій Т-55 проти Т-72, і на такий результат не очікував ніхто

Все це інтегровано в одну інформаційну систему Topaz, яка відповідає за створення єдиного ударно-розвідувального контуру, коли інформація з усіх засобів розвідки у режимі онлайн розподіляється між машинами, кожна з яких отримує власне вогневе завдання. І завдяки мінімізації часу від виявлення цілі до її знищення, за рахунок того, що Rak відкриває вогонь через 30 секунд від моменту зупинки та полишає її через 15 секунд після останнього пострілу, забезпечується висока ефективність системи.

Але чи можливо зробити Rak більш адаптованим до вимог ЗСУ? І мова звісно не йде про те, щоб вигадувати велосипед та шукати "свій особливий шлях". І якщо говорити по постачання цих самохідних мінометів до "легких" бригад, на кшталт аеромобільних, то вони у них впишуться ідеально.

Rak
Rak для "легких" та "середніх" бригад для яких головне мобільність - фактично ідеальне рішення

Але для "важких" механізованих бригад є те, що дійсно можливо змінити - шасі. Справа в тому, що колісна база, а Rak встановлений на шасі Rosomak, забезпечує чудову оперативну мобільність. Але колісна база за прохідністю на ґрунтах ніколи не зрівняється з гусеничною платформою, яку звісно складніше перекидати на значні відстані. Також гусенична база стійкіша у випадку контрбатарейної боротьби, бо колеса через уламки стають розхідним матеріалом.

Rak
Колісне шасі для руху по важких ґрунтах потребує додаткових рішень

І важливо, що самі розробники це чудово розуміють й у 2021 році продемонстрували Rak на гусеничній базі, яка є модернізованою версією шасі САУ 2С1 "Гвоздика" й отримало назву LPG, а та своєю чергою базується на модернізованому шасі МТ-ЛБ. У LPG була модернізована ходова, яку переробили з торсіонною на гідропневматичну та значно наростили корпус. Артилерійська частина звісно залишилась без змін.

Rak на гусеничному шасі LPG
Rak на гусеничному шасі LPG

Більше того, сам Rak починав свій шлях з самої мінометної системи встановленій на 2С1 "Гвоздика" без змін ходової частини, а лише із видозміненим корпусом.

Rak на гусеничному шасі 2С1 Гвоздика
Rak на гусеничному шасі 2С1 "Гвоздика"

Таким чином, коли мова може зайти про розширення замовлення польських самохідних мінометів, то існує можливість, всі аспекти якої звісно ще необхідно буде ретельно оцінити, зекономити трохи часу та скоротити технологічний цикл за рахунок використання вже наявних гусеничних платформ.

Читайте також: Скільки Польща загалом передає МіГ-29, у якій версії й чому все одно без згоди США не обійдеться