xcounter
#

Полювання "Стугни" на "Буратино": детальне відео роботи "мисливців на колони" без прикрас

Полювання "Стугни" на "Буратино": детальне відео роботи "мисливців на колони" без прикрас
100553

Журналісти показали роботу розрахунку ПТРК "Стугна" із засідки так, як вона є

У мережі з'явилось вкрай детальне та цікаве відео з роботою українських бійців по ворожих колонах за допомогою протитанкового ракетного комплексу "Стугна".

На опублікованому "Українською правдою" 6-хвилинному відео без жодних прикрас показана важка робота "мисливців на колони". Тих самих хоробрих бійців, які працюють по тилах ворога.

Читайте також: Кількість протитанкових систем в Україні скоро дійде до 10 одиниць проти одного танка РФ

Зокрема слід звернути увагу на наступні моменти. По-перше, це позиція для стрільби, яка була майстерно підібрана з урахуванням того, щоб можливо було робити пуск без перевищення. Також заздалегідь був відомий і напрям руху основних сил противника та навіть часовий проміжок. Що говорить про вкрай якісно організовану розвідувальну роботу.

Лише завдяки цьому "мисливці" пропустили декілька одиниць бронетехніки, які не були пріоритетною ціллю, а насправді лише мали викликати вогонь на себе для того, щоб убезпечити основну колону.

Також уваги заслуговує те, що цілями для ПТРК "Стугна" є лише танки, артилерійські системи, та зенітні ракетні комплекси, а також паливозаправники. І останній пункт дійсно говорить про катастрофічні проблеми з паливом у ворога.

Бо у ієрархії цілей цистерна з паливом виявляється має вищий пріоритет над БМП чи БТРом та заслуговує на те, щоб знищити її ракетою вартістю близько 20 тисяч доларів.

У цьому відео здобиччю мисливців стала важка вогнеметна система ТОС-1А "Солцепек", яку також називають "Буратино" (це "народна" назва старої ще радянської версії ТОС-1).

Не вирізаним залишився вкрай показовий момент, коли поспіх та неузгодженість дій завадила успішній стрільбі. Справа в тому, що після пуску оператор "Стугни" має "вести" ракету, поки вона не влучить у ціль. Якщо при цьому хтось буде чіпати пускову - приціл зіб'ється.

На відео ж показано момент, коли хтось вирішив "допомогти" та почав перезаряджати пускову без наказу і ще до того, як ракета влучила у ціль. В результаті - промах, триповерхова лайка оператора і необхідність повторного пуску.

І саме він був вдалим: полювання на "Буратино" завершилось успіхом. Цей епізод був опублікований 2 квітня самим ДККБ "Луч".

Читайте також: Розрахунок ПТРК "Стугна" майстерно знищив у польоті найновіший вертоліт Ка-52 рашистів (відео)