xcounter
#

Південна Корея не братиме у Франції технології для будівництва свого першого авіаносця

2219
Рендер проекту першого авіаносця Південної Кореї під назвою CVX
Рендер проекту першого авіаносця Південної Кореї під назвою CVX

Спроба Франції "відігратись" за втрату контракту на 12 субмарин для Австралії зазнала черговий крах

Південнокорейські оборонні корпорації KAI та HHI уклали меморандумпро стратегічне партнерство для спільної розробки та будівництва першого авіаносця Південної Кореї під умовною назвою CVX, пише портал Naval News.

Цей меморандум має "загальний характер": корпорації KAI та HHI домовились між собою, що вони будуть взаємодіяти між собою під час розробки майбутніх пілотованих та безпілотних літальних апаратів для авіагрупи авіаносця CVX, і також – будуть взаємодіяти при розробці систем обслуговування та використання літальних апаратів на борту корабля за проектом CVX.

Читайте також: Південна Корея випробувала свою новітню ПКР, схожу на російську ракету П-800
Модель, яка відображає можливий вигляд першого авіаносця Південної Кореї, зображення з відкритих джерел

Але такий "загальний" меморандум має цілком конкретний контекст – це все означає, що Півленна Корея фактично відхилила пропозицію представників Франції скористатись саме французькими технологіями для виготовлення першого південнокорейського авіаносця.

Як розповідав Defense Express з посиланням на південнокорейські ЗМІ, в середині вересня 2021 року Париж вступив в офіційні перемовини із Сеулом та запропонував свої технології замість британських по будівництву авіаносців.

Наприклад, французи "на емоціях" пообіцяли дати Південній Кореї технології по будівництву "авіаносця нового покоління" - Porte Avion Nouvelle Generation (PANG). Сама Франція планує аж в 2036 році вивести на ходові випробування перший корабель такого проекту

Тобто – французи по суті запропонували Південній Кореї уже відмовитись від раніше досягнутих домовленостей із Великою Британією, що та допоможе збудувати легкий авіаносець для південнокорейських ВМС. Тут варто додати, що південнокорейська HHI в рамках проекту CVX має домовленості про співпрацю із британською Babcock.

Французи сподівались, що зможуть відігратись за втрату контракту на 12 субмарин для Австралії вартістю понад 50 мільярдів доларів, якщо зможуть "розбити" домовленості Південної Кореї та Великої Британії по темі будівництва авіаносця. Але схоже, зусилля Парижу на цьому відтинку зазнали краху.

В якості прототипу для свого першого авіаносця Південна Корея використає власний проект універсальних десантних кораблів, збудованих за програмою LPH-I
Читайте також: Франція намагається продати "австралійські" субмарини Канаді: в хід піде шарм Макрона