xcounter
#

Французький "суперавіаносець" нового покоління буде значно більшим за Charles de Gaulle: деталі проєкту

1185
Новий корабель в майбутньому замінить авіаносець Charles de Gaulle
Новий корабель в майбутньому замінить авіаносець Charles de Gaulle

Раніше повідомлялося, що цей авіаносець зможе нести бойові літаки майбутнього проєкту FCAS

Президент Франції Еммануель Макрон офіційно оголосив про реалізацію програми з розробки нового авіаносця з ядерною силовою установкою, що в майбутньому замінить авіаносець FS Charles de Gaulle (R91), повідомляє The War Zone.

Заява була зроблена 8 грудня 2020 року під час візиту Макрона в Framatome – французьку компанію, що будує ядерні реактори та пов’язане з ними обладнання й збирається постачати силові установки для майбутнього авіаносця.

Читайте також: ​Посадити транспортний літак на авіаносець: відео з кабіни від пілота ВМС США
Французький авіаносець
Ймовірно, так буде виглядати майбутній французький авіаносець. Фото: Naval Group

Тим часом французька суднобудівна компанія Naval Group випустила концепт-арт Porte Avion Nouvelle Generation (PANG), що в перекладі означає "авіаносець нового покоління".

Французький авіаносець
Новий авіаносець: вид зверху

Водночас міністр оборони Франції Флоранс Парлі у своєму акаунті в Twitter опублікувала деякі подробиці про можливі технічні характеристики майбутнього авіаносця.

Так, він матиме довжину трохи більше як 300 м (на 40 м більше, ніж у Charles de Gaulle), ширину близько 80 м (64,36 м у Charles de Gaulle) та водотоннажність близько 75 000 тонн (42 500 тонн у Charles de Gaulle).

Майбутній корабель отримає два ядерних реактори К22. За словами Парлі, рішення створювати атомний авіаносець пов’язано з декількома причинами, зокрема з тим, що це допоможе зберегти ядерну промислову базу країни.

Новий авіаносець також має отримати три електромагнітні катапульти EMALS.

новий французький авіаносець
Новий авіаносець має вийти на ходові випробування у 2036 році

Авіаносець PANG розвиватиме швидкість до 27 вузлів (близько 50 км/год). Як стверджує міністр оборони Франції, екіпаж авіаносця складатиметься з 2000 осіб, однак поки незрозуміло, чи враховані в цій кількості авіатори.

Також стверджується, що авіаносець зможе нести близько 32 винищувачів. Передусім це мали б бути Dassault Rafale-M, але зрештою ідея полягає в тому, щоб цей авіаносець зміг нести майбутній літак нового покоління NGF, що розробляється у рамках програми Future Air Combat System (FCAS).

Винищувач FCAS
Макет винищувача проєкту FCAS на Paris Air Show у 2019 році

Також на кораблі планують розташувати декілька літаків ДРЛОУ E-2D Advanced Hawkeye, а також безпілотні літальні апарати.

Наразі відомо, що ключовою вимогою графіку є необхідність введення корабля у стрій до 2038 році, коли ВМС Франції планують списати Charles de Gaulle. Початок робіт на верфі заплановано на 2025 рік, а вихід корабля на ходові випробування очікується у 2036 році.

При цьому зазначається, що французький уряд планує виділити на проєкт PANG близько 1,2 млрд доларів. Повна вартість програми оцінюється у понад 6 млрд доларів.

Читайте також: Яка технологія здатна посилити можливості американських авіаносців