xcounter
#

​Посадити транспортний літак на авіаносець: відео з кабіни від пілота ВМС США

C-2 Greyhound під час посадки на авіаносець
C-2 Greyhound під час посадки на авіаносець
3686

Посадка на авіаносець - одне з найскладніших завдань, особливо коли мова йде про транспортний літак

C-2 Greyhound - транспортний літак, який спеціально створили для доставки вантажів на авіаносці. Розмах крила цієї машини 24,5 метри, а вільна від споруд та літаків на палубі ширина посадкової смуги - близько 28 метрів.

Пілот ВМС США Роб Рой, показав як відбувається посадка цієї машини на авіаносець USS Harry S.Truman класу Nimitz, коли помилка у лічені метри буде коштувати боєздатності всієї авіаційно-ударної групи.

Читайте також: Божевільні маневри F-22 Raptor в захоплюючому 4K (відео)

Зазначимо, що C-2 Greyhound - не єдиний великий літак, що регулярно експлуатується з авіаносців. Насправді цей транспортник був створений на базі літака дальнього радіолокаційного виявлення і управління E-2 Hawkeye.

E-2 Hawkeye
E-2 Hawkeye - це "очі" всієї авіаційно-ударної групи ВМС США

Попри те, що ці машини були розроблені у 60-х роках, у ВМС США продовжують їхню експлуатацію завдяки постійним модернізаціям. Водночас транспортну версію все ж таки планують замінити на спеціальну версію конвертоплана MV-22 Osprey.

MV-22 Osprey
MV-22 Osprey

Водночас абсолютний рекорд посадки транспортних літаків на авіаносець належить чотирьохмоторному C-130 Hercules з розмахом крила у 40,4 метра.

У 1963 році цей літак у версії паливозаправника KC-130F зробив серію злетів та посадок на авіаносець USS Forrestal у рамках експерименту ВМС США. Звісно для цього знадобиться повністю звільнити всю палубу.

Читайте також: Американські ВПС "навчають" F-35 "працювати" новою ядерною бомбою B61-12 (відео)