xcounter
#

Франція визнала, що в її унікальної атомної субмарини типу Barracuda "протікає" силова установка

3222
Особливість субмарин типу Barracuda – вони оснащені саме водометним рушієм, замість "класичного" гвинтового
Особливість субмарин типу Barracuda – вони оснащені саме водометним рушієм, замість "класичного" гвинтового

Схоже, що французам доведеться "пригальмувати" із темпами оновлення свого атомного підводного флоту, і далі покладатись на 30-річні човни типу Rubis

Новітня атомна багатоцільова субмарина Suffren, перший підводний човен типу Barracuda має проблеми із силовою установкою, які обмежують використання цього корабля у складі військово-морських сил Франції. Про це йдеться в публікації порталу L`Opinion.

Силова установка атомних субмарин типу Barracuda складається із одного атомного реактора, двох турборедукторів та одного водометного рушія. Як мінімум відомо, що протікає паротурбінна установка Suffren, і цю неполадку довелось усувати пластиковими "латками".

Читайте також: Франція ріже на метал свої атомні субмарини: 8000-тонний корабель розбирають за 18 місяців
Один із епізодів випробувань підводного човна Suffren, фото з відкритих джерел

Подібна проблема могла виникнути із-за конструкції опори установки та при деформаціях за відповідної температури. Із-за цього екіпажу Suffren доводиться обмежувати потужність використання силової установки, ну і також – обережніше кермувати субмариною на швидкості вищій за режим "малошумного ходу".

Подібна проблема може спіткати також і другий атомний підводний човен типу Barracuda, що має назву Duguay-Trouin. Спуск на воду цієї атомної субмарини запланований на листопад 2021 року.

Атомний підводний човен Suffren на стапелі, фото з відкритих джерео

Офіційні спікери ВМС Франції не приховують сам факт проблеми із силовою установкою на підводних кораблях типу Barracuda.

Але і також говорять, що в даному випадку "драматичний тон є недоречним" - мовляв, рівно такі ж проблеми були і при вводі у стрій атомного авіаносця Charles de Gaulle.

Втім, схоже, що ВМС Франції доведеться "пригальмувати" із темпами оновлення свого атомного підводного флоту.

Атомний підводний човен Suffren на військово-морській базі в Тулоні, фото з відкритих джерел
За поточними планами, до 2026 року ВМС Франції мали би отримати шість підводних кораблів типу Barracuda. На даний момент на різній стадії готовності, окрім головної Suffren, перебувають ще чотири атомні субмарини типу Barracuda. Але який час займе ліквідація неполадок в силовій установці – невідомо.

Тому, схоже, весь тягар завдань для ВМС Франції і далі лежатиме на п'яти атомних багатоцільових субмаринах типу Rubis, що служать уже майже 30 років

Субмарини типу Rubis, мають славу найменших атомоходів у світі, водотоннажність цих підводних човнів не перевищує 2,6 тисяч тонн
Читайте також: Щоб продати Греції нові фрегати FDI, Франція для свого флоту модернізує старі фрегати La Fayette