xcounter
#

Щоб продати Греції нові фрегати FDI, Франція для свого флоту модернізує старі фрегати La Fayette

1035
Кораблі типу La Fayette будувались у 1990-х роках
Кораблі типу La Fayette будувались у 1990-х роках

Для модернізації одного старого фрегата французам потрібно до дев’яти місяців, нові кораблі типу FDI – будуть в строю не раніше 2030-х років

Агентство оборонних закупівель (DGA) Міноборони Франції веде програму вартістю 400 мільйонів євро по модернізації трьох фрегатів типу La Fayette із складу національних ВМС. Про це пише портал Naval News.

Цикл по модернізації одного такого корабля, що будувався у 1990-х роках, складає до 9 місяців. Модернізація усіх трьох фрегатів типу La Fayette в складі ВМС Франції - Courbet, La Fayette та Aconit – має відбутись до 2023 року.

Читайте також: Американський флот отримав ракетний крейсер типу Ticonderoga, що 6 років простояв на ремонті
Фрегат типу La Fayette в сухому доку під час модернізації, ілюстративне фото з відкритих джерел

За початковими планами, на заміну цим кораблям в проміжку 2027-2030 років мали би прийти перші три фрегати за проектом FDI.

Але так як ці кораблі Франція уже пообіцяла поставити Греції, а поставки фрегатів проекту FDI для французьких ВМС стартують не раніше 2030-х років, французьке DGA було вимушене запустити програму модернізації старих кораблів, аби підвищити їх бойову спроможність.

Рендер фрегата за проектом FDI, який постачатиметься для флотів Греції та Франції

Головна новація програми модернізації французьких фрегатів типу La Fayette – установка гідролокатора KingKlip Mk2 від компанії Thales, для боротьби проти субмарин противника. Цей сонар має оболонку діаметром 5 метрів, яка встановлюється під днищем корабля.

Окрім цього, фрегати мають отримати систему управління вогнем SENIT FLF, подібну до системи управління вогнем на авіаносці Charles de Golle.

Один із фрегатів типу La Fayette ВМС Франції, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Окрема цікава новація – із фрегатів типу La Fayette були демонтовані морально застарілі ЗРК малої дальності CROTALE, що мають лише два пілони для запуску ракет. Натомість – були установлені ЗРК малої дальності MBDA Sadral, що мають шість пускових установок, та можуть запускати новітні ракети MISTRAL 3.

Роботи по модернізації фрегатів виконує Naval Group під управлінням DGA, та під наглядом Служби підтримки ВМС Франції. За заданими параметрами, водозаміщення фрегатів типу La Fayette має збільшитись на 80 тонн, при збереженні проектної швидкості та рівня шумності.

Фрегат La Fayette ВМС Франції під час візиту до Одеси у 2017 році, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Франція збудує "океанські патрульні кораблі" для заміни корветів 1970-х років