xcounter
#

Південна Корея випробувала свою новітню ПКР, схожу на російську ракету П-800

4273
Нова південнокорейська ПКР може досягати швидкості польоту в 2-3 Мах
Нова південнокорейська ПКР може досягати швидкості польоту в 2-3 Мах

Сеул готується захищатись не тільки від свого "північного" сусіда, але й також – проти авіаносних груп ВМС Китаю

Південна Корея провела випробування своєї першої надзвукової крилатої ракети, що може розвивати швидкість до 2-3 Мах.

Розробка цієї ПКР завершилась наприкінці 2020 року, і ця ракета як мінімум візуально схожа на російську протикорабельну ракету П-800 "Оникс", що має експортне позначення "Яхонт", пише портал Naval News.

Читайте також: Недоконкурент "Нептуну": як російська "матрьошка по-флотськи" стала комплексом "Рубеж-МЭ"
Як свідчить це фото, на випробуваннях новітня ПКР Південної Кореї показала високу точність стрільби

Яке позначення має ця новітня південнокорейська протикорабельна ракета – досі невідомо, це був "дебют" цієї ПКР.

Є поки що лише припущення експертів, що ця новітня південнокорейська ПКР має довжину корпусу 6,6 метрів та масу в 1,5 тонн, зокрема бойова частина – 250 кілограмів. Дальність стрільби при цьому може складати від 300 до 600 кілометрів на швидкості польоту до 3 Мах.

Російська протикорабельна ракета П-800, що має експортне позначення "Яхонт"

При цьому, як пишуть автори Naval News, якщо припущення експертів – вірні, то Південна Корея завдяки своїй новітній ПКР отримала суттєву перевагу над Північною Кореєю, яка має у своєму розпорядженні лише дозвукові ракети.

Але водночас Південна Корея також отримала і ракету-"вбивцю авіаносців", завдяки якій зможе ефективно відбивати можливі атаки АУГ флоту Комуністичного Китаю. Загалом передбачається, що ця ракета буде використовуватись із берегових пускових установок, і також – як елемент озброєння перспективних південнокорейських есмінців KDX-3.

Рендер перспективного есмінця Південної Кореї за проектом KDX-3

Автори Naval News пишуть, що в південнокорейських ЗМІ циркулювали чутки, що Сеул "імпортував" технології з РФ для розробки своєї новітньої ПКР, тому й провели подібність із ракетою "Яхонт".

Однак можемо припустити, що Південна Корея взагалі-то скопіювала індійську протикорабельну ракету BrahMos, що також базується на проекті російської ПКР П-800 "Оникс". Тут вже нюанс не тільки в тому, яку саме ракету використала Південна Корея в якості прототипу для своєї новітньої ПКР, скоріше в тому – яка ж саме країна стала постачальником технологій для Сеула.

Машини з пусковими установками індійських ПКР BrahMos. Схоже, Індія встигла "запозичити" в РФ ідею поєднати усі елементи протикорабельного комплексу на одному шасі, подібно до російського "виставочного" протикорабельного комплексу "Рубеж-МЭ"

Відомо, що у березні 2021 року Індія підписала з урядом Філіппін контракт на першу експортну поставку ракет BrahMos, деталі якої не розкривались. Тому цілком логічно допустити, що Індія могла продати як мінімум частину технологій, необхідної для виробництва протикорабельної ракети-копії "Яхонта". Тим більш, що в Індії, Філіппін та Південної Кореї один спільний противник – Китай.

Запуск індійської протикорабельної ракети Brahmos, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, Китай також має власну копію російської протикорабельної ракети П-800 "Оникс" - Chaoxun-1 (CX-1). Серійне виробництво такої ПКР Китай почав у 2014 році, і така ракета використовується із берегових пускових установок.

І про цю китайську ракету Chaoxun-1 (CX-1) в західних ЗМІ також фігурують допущення, що вона була розроблена завдяки імпорту технологій з РФ.

Виставочна презентація китайської ПКР Chaoxun-1 (CX-1)
Читайте також: Використання РСЗВ у війні за Карабах