xcounter
#

Пентагон замовив аналог "Вільхи" - високоточні ракети GMLRS

Пуск GMLRS з HIMARS
Пуск GMLRS з HIMARS
7278

Ракети GMLRS призначені для реактивних систем M270 та HIMARS

Міноборони США підписало з Lockheed Martin масштабний контракт на 2,7 млрд доларів у рамках якого відбудеться постачання ракет GMLRS, а також надання інших супутніх послуг.

GMLRS - це керовані ракети, які використовуються у реактивних системах M270 та HIMARS та значно розширюють їх бойові можливості завдяки високій точності. Фактично, американські GMLRS відносяться до того ж самого типу зброї, що і українська "Вільха".

Читайте також: Dassault Rafale vs F/A-18 Super Hornet: який фактор може стати основним у виборі винищувача для Повітряних сил України

Слід зазначити, що Lockheed Martin за два десятки роки поставив понад 50 тисяч ракет GMLRS.

Проте, у новому контракті вирішили замінити касетну бойову частину ракети, використання якої пов’язано з ризиком того, що не всі суб-боєприпаси детонують та будь загрожувати мирному населенню.

GMLRS HIMARS
HIMARS вміщує 6 ракет GMLRS

Скоріш за все мова йде про бойову частину з індексом M30A1, яка споряджається 180 тисячами вольфрамових кульок. Водночас таке спорядження значно ефективніше проти легкоброньованої техніки та живої сили.

Дальність польоту GMLRS, яка має калібр у 227 мм, становить 70 км, проте зараз у США йдуть роботи із підвищення цього параметру. Вага бойової частини ракети - близько 100 кг (у "Вільхи" близько 250 кг).

M270 GMLRS
M270 можливо озброїти 12 ракетами GMLRS

Зазначимо, що у GMLRS за коригування траекторії польоту відповідають аеродинамічні поверхні, які розташовані у головній частині ракети.

За наведення відповідає інерційна система та GPS. Як декларує Lockheed Martin, точність ракети становить 98%.

Читайте також: ВМС США розпочали масштабну заміну всіх Tomahawk на нову версію - Block V