xcounter
#

Новий засіб ППО для застарілих літаків: які задачі має "закрити" перспективний бойовий БПЛА від GA-ASI

2039
Нове зображення безпілотника програми LongShot
Нове зображення безпілотника програми LongShot

У США у рамках програми LongShot розробляють безпілотник, що буде запускатися з різних літаків та "розчищати" шлях для пілотованої авіації

Компанія General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) вперше продемонструвала офіційне зображення бойового безпілотника класу "повітря-повітря" з ракетами, що розробляється у рамках програми LongShot Агенції перспективних оборонних дослідницьких проєктів (DARPA). У проєкті також беруть участь такі компанії, як Lockheed Martin і Northrop Grumman.

Читайте також: Програма LongShot: винищувачі та бомбардувальники отримають власні безпілотники з ракетами
Бойовий безпілотник DARPA
Попередня концепція БПЛА від DARPA

За своїми розмірами цей безпілотник має бути достатньо великим для того, щоб вміщувати ракети класу "повітря-повітря" з радіолокаційним наведенням. Йдеться, зокрема, про удосконалену ракету середньої дальності AIM-120 AMRAAM.

Бойовий безпілотник
Нове зображення безпілотника від GA-ASI

Як стверджують у GA-ASI, цей БПЛА "буде запускатися з більших БПЛА чи з пілотованих літаків та атакувати повітряний простір противника зброєю класу "повітря-повітря", при чому, як зазначається у повідомленні компанії, вогонь по ворожих цілях буде відкрито, якщо безпілотник отримає відповідну команду.

Фактично, цей безпілотник може грати роль такого собі "засобу ППО в небі" і розчищувати шлях для інших союзних літаків.

БПЛА
Ще одна концепція такого безпілотника – цього разу від Northrop Grumman

"Програма LongShot може надати застарілим літакам, таким як бомбардувальники, нові потужні засоби протиповітряної оборони. Уявіть, що союзний бомбардувальник прямує до місця виконання бойової задачі, а бойові мережі союзників виявили ворожі винищувачі, що наближаються. LongShot дозволив би екіпажу бомбардувальника атакувати загрозу без необхідності власного супроводження або ж переналаштування власних винищувачів", – йдеться у повідомленні.

Крім задач протиповітряної оборони, цей безпілотник також може слугувати для збільшення дальності дії стартової платформи у повітряному бої, а також брати участь в атаках разом з іншою бойовою авіацією.

Читайте також: Приречені на переозброєння: дрони та роботи поля бою (огляд виставки "Зброя та безпека-2021, частина 1)